Vier mannen aangehouden in Rotterdam

Justitie heeft naar nu blijkt vier mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een aanslag. Dat heeft een advocaat van de verdachten, J. Taekema, gezegd tegen het persbureau ANP.

De advocaat was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens Taekema zijn de vier verdachten op 30 juli in Rotterdam opgepakt en zitten ze nog in voorarrest. De mannen zouden worden verdacht van voorbereidingshandelingen voor moord, brandstichting en het veroorzaken van een ontploffig. Ook zou een vuurwapen gevonden zijn bij één van van de verdachte. Behalve een ,,oude raptekst'', aldus Taekema tegen het ANP, en afgeluisterde telefoongesprekken, berust de verdenking onder meer op videobeelden, die twee van de verdachten hebben gemaakt.

Gisteren onthulde minister van Justitie Donner in het tv-programma Buitenhof al dat er – anders dan tot nu toe was bekendgemaakt – méér dan één verdachte was opgepakt wegens het beramen van een terroristische actie. Donner wilde niet veel zeggen over de arrestaties, maar sprak van ,,groeperingen'', die stammen ,,vanuit een bepaalde fundamentalistische hoek''.

Donner kondigde aan dat het openbaar ministerie in de loop van de week meer informatie naar buiten zal brengen. Het OM zelf wilde vanmorgen echter op geen enkele wijze ingaan op de uitspraken van de minister.

Vorige week werd uit de dagvaarding tegen de 18-jarige Samir A., duidelijk dat justitie er rekening mee houdt dat terroristen aanslagen hebben voorbereid op doelen als Schiphol, de Tweede Kamer, het ministerie van Defensie, de kerncentrale Borssele en op het kantoor van de inlichtingendienst AIVD in Leidschendam. Samir A. werd op 30 juni aangehouden wegens zijn mogelijke betrokkenheid bij een gewapende roofoverval in Rotterdam. Bij huiszoeking vond de politie onder meer een map met kaarten en plattegronden. Deze informatie is mede aanleiding geweest voor het instellen van verscherpte bewaking rond verschillende `gebouwen' en `objecten' in West-Nederland en Noord-Brabant. Dit `terreuralarm' is nog steeds van kracht.

In een brief aan de Tweede Kamer van afgelopen vrijdag schrijft minister Donner dat in Nederland sinds enige maanden ,,personen'' bezig zijn ,,met het in kaart brengen van objecten en terreinen als mogelijk doel van aanslagen''.

Volgens Donner blijkt uit voorlopig onderzoek dat dergelijke ,,verkenningen'' op ,,verschillende niveaus'' door ,,verschillende groepen danwel individuen'' worden verricht. De verkenningen of ,,op verkenning gelijkende activiteiten'' vormen ook een deel van de achtergrond van het `terreuralarm' van 9 juli, aldus Donner. Ook in andere Europese landen en in de VS zijn de afgelopen maanden dergelijke verkenningen waargenomen.