Spijker nekt Brentjens

De olympische mountainbike-kampioenen hebben in het Franse Les Gets ook de wereldtitels veroverd. Bij de mannen zegevierde de Fransman Julien Absalon, terwijl Gunn-Rita Dahle de beste vrouw was.

De Nederlandse deelnemers kwamen er in de Franse Alpen niet aan te pas. Elsbeth Vink was bij de vrouwen de enige Nederlandse deelneemster, maar de nummer vijf van Athene moest na twee ronden ziek de wedstrijd verlaten. Bij de mannen stuitten Bart Brentjens en Erwin Bakker op materiaalpech. Bakker lag zeventiende toen zijn derailleur het begaf.

Brentjens kon aanvankelijk met de top twaalf meekomen, maar nadat hij een spijker in zijn band kreeg, viel de winnaar van het olympisch brons terug naar de 75ste plaats. Brentjens gaf echter niet op en wist nog als beste Nederlander uit de strijd naar voren te komen, 29ste. ,,Door de modder duurde het erg lang voordat ik mijn band had verwisseld'', sprak de Limburger. ,,Het was mijn doel om bij de beste tien te eindigen. Zonder die lekke band was dat gelukt, denk ik.'' Beter verging het de Olympische kampioenen Julien Absalon en Gunn-Rita Dahle, al hadden beiden de afgelopen week last van een verkoudheid. Dahle was net als in Athene een klasse apart. Met groot vertoon van macht greep de Noorse haar tweede wereldtitel van dit seizoen, nadat ze eerder wereldkampioen mountainbike-marathon was geworden.