Semi-automatische wapens mogen weer in de VS

Vandaag is in de VS het tien jaar oude verbod op de verkoop, import en vervaardiging van negentien types semi-automatische wapens en geweren opgeheven. Het verbod is ten prooi gevallen aan een politieke strijd in het Congres en niet meer verlengd. De maatregel werd in 1994 ingesteld onder president Clinton. Wapenhandelaren verwachten een groeiende verkoop van automatische wapens zoals AK-47's (kalasjnikovs) en Uzi's. Politiechefs vrezen een toename van de misdaad. De Democratische presidentskandidaat Kerry kritiseert vandaag president Bush, zo blijkt uit een vooraf vrijgegeven toespraak, dat hij de kant heeft gekozen van ,,zijn machtige vrienden in de wapenlobby'' en niet die van de ,,politieofficieren en families die hij beloofde te beschermen''.