Rusland neemt macht in vrouwentennis over

Rusland is een grootmacht geworden bij het vrouwentennis. Na Roland Garros en Wimbledon werd zaterdag de finale van de US Open door een Russische gewonnen: Svetlana Koeznetsova versloeg Elena Dementieva. Ook al uit Rusland.

Svetlana Koeznetsova is de derde Russische tennisster die dit jaar een grandslamtoernooi op haar naam schrijft. In de eindstrijd van de US Open versloeg ze zaterdag haar landgenote Elena Dementieva overtuigend in twee sets: 6-3 en 7-5. Met haar eerste grote titel in haar profloopbaan verdiende de 19-jarige Koeznetsova een bedrag van een miljoen dollar. ,,Rusland is een grootmacht'', lachte ze na afloop. Eerder dit jaar won Anastasia Miskina het toernooi van Roland Garros en schreef Maria Sjarapova deze zomer in Londen Wimbledon op haar naam.

Koeznetsova maakte met haar overtuigende zege in het uitverkochte Arthur Ashe Stadium duidelijk dat Rusland de macht in het vrouwentennis aan het overnemen is. Voor het eerst sinds 1979 wonnen drie speelsters uit één land een grandslamtoernooi. Net als haar landgenote Dementieva wist de in Sint Petersburg geboren Koeznetsova de afgelopen twee weken in New York bijna geruisloos haar opmars te maken. In de schaduw van toppers als Justine Henin, Lindsay Davenport, Jennifer Capriati en de zusjes Williams speelde ze vrijwel al haar partijen op bijbanen. Haar overwinning in de kwartfinales tegen landgenote Nadia Petrova werd slechts door een handjevol mensen gadegeslagen. Vrijwel niemand hield serieus rekening met de mogelijkheid dat Koeznetsova zich zou kunnen laten kronen tot kampioene van Flusing Meadows.

Pas nadat Koeznetsova vrijdag verrassend de aan haar lies gekwetste Davenport uitschakelde, kreeg ze voor het eerst de schijnwerpers op zich gericht. Koeznetsova is in tegenstelling tot veel van haar landgenoten niet een typisch product van de Russische tennisschool. Als dochter van een sportief gezin waarin vader, moeder en broer successen hebben behaald in het baanwielrennen, kwam ze op jeugdige leeftijd in aanraking met tennis. Volgens haar vader was met die sport meer geld te verdienen. Op haar veertiende vertrok ze naar Barcelona waar ze een opleiding volgde aan de tennisschool van Sergio Casal en Emilio Sanchez.

De succesvolle Russische profspeelsters staan in het circuit doorgaans niet als elkaars beste vriendinnen bekend. Maar ze trekken zich wel aan elkaar op. ,,Ik zag Miskini winnen in Parijs. Ik wilde daarna hetzelfde bereiken'', sprak Koeznetsova. ,,Dat gevoel kwam op Wimbledon terug toen ik Sjarapova zag winnen. Dat geldt voor ons allemaal. Top-tien is nu niets meer. We willen allemaal de nummer één van Rusland worden.'' De Russinnen beschikken vrijwel allemaal over een uitstekende mentaliteit en zijn bereid alles voor een profloopbaan opzij te zetten.

In de aanloop naar de finale op Super Saturday werd Koeznetsova bevangen door de zenuwen toen ze zich realiseerde dat ze met Dementieva om de hoofdprijs mocht strijden. Voor het duel sprak oud-kampioene Martina Navratilova haar moed in. ,,Ik heb mijn eerste grandslamfinale ook gewonnen. Dat kan jij ook'', zei Navratilova. Een paar uur later bedankte Koeznetsova met de beker in haar handen de tot Amerikaanse genaturaliseerde vedette.

Koeznetsova was in het treffen met Dementieva de completere speelster. Na een zenuwachtig begin zette ze met harde opslagen en goed geplaatste groundstrokes de zwak serverende finaliste van Roland Garros met de rug tegen de muur. Koeznetsova maakte goed gebruik van de langzame opslagen van haar tegenstandster door met haar return keer op keer direct de aanval te kiezen. Het Amerikaanse publiek wist zich niet goed raad met het Russische onderonsje. De boeiende tweestrijd werd met een slap applausje beloond.

Koeznetsova kreeg de toeschouwers pas echt op de banken toen ze de hoofdprijs opdroeg aan de slachtoffers van `9/11' en het recente gijzelingsdrama in Beslan. Een dag na haar grootste triomf uit haar carrière stond Koeznetsova wederom op het centre court. Maar ze slaagde er met haar Russische dubbelpartner Elena Likhovtseva niet in de titel te veroveren.

In de finale tegen het Spaans/Argentijnse koppel Ruano Pascual/Suarez lieten de Russinnen de kans liggen alle hoofdprijzen in het vrouwentennis voor zich op te eisen.