Rivaliserende moslims slaags in Servische regio

Bij rellen tussen aanhangers van twee moslim-partijen zijn zaterdag in Novi Pazar, de hoofdstad van de Servische regio Sandzak, twee zwaargewonden gevallen. Dat meldden zaterdag de internationale persbureau's.

Hoe de partij-activisten slaags raakten en wie er met de strijd is begonnen, is onduidelijk. De gevechten braken uit tussen aanhangers van de Partij van Democratische Actie SDA en aanhangers van de Sandzak Democratische Partij SDP, twee rivaliserende partijen, beide met moslims als achterban. De Sandzak ligt deels in Servië en deels in Montenegro en grenst aan Bosnië en Kosovo; de 240.000 moslims vormen er een kleine meerderheid van de bevolking van 400.000 zielen; er wonen in het gebied veel etnische en religieuze minderheden.

Volgens SDP-voorzitter Rasim Ljajic werd een SDP-kantoor in Novi Pazar, de hoofdstad, aangevallen door aanhangers van de SDA die terugkwamen van een verkiezingsbijeenkomst – in Servië worden binnenkort gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Daarbij werd geschoten. Volgens Ljajic had SDA-leider Sulejman Ugljanin tot het geweld opgeroepen. Ugljanin beweerde het tegenovergestelde: SDP-aanhangers hadden vanuit het partijkantoor het vuur geopend op de terugkerende SDA-aanhangers.

De SDP, de meest gematigde van de twee moslimpartijen, maakt deel uit van de huidige Servische regering en van die van de unie Servië-Montenegro. Rasim Ljajic is naast SDP-leider ook minister van Minderheden van Servië en verantwoordelijk voor de relaties tussen Servië en het Joegoslavië-tribunaal. De SDA begon als `filiaal' van de gelijknamige nationalistische moslimpartij in Bosnië, die vroeger werd geleid door de Bosnische president Izetbegovic. De SDA is beduidend radicaler dan de SDP; zij eist autonomie voor de Sandˇ­zak.

In Belgrado is met consternatie gereageerd op het nieuws uit Novi Pazar. President Boris Tadic van Servië nodigde de leiders van alle partijen in de Sandzak uit voor overleg in Novi Pazar en eiste een snel onderzoek van de politie naar de vraag wie met schieten was begonnen. De voorzitter van het Servische parlement liet zich gisteren in dezelfde zin uit. Er werden politieversterkingen naar de stad gestuurd. Inmiddels zijn in Novi Pazar vijf mensen in staat van beschuldiging gesteld.

De Servische minister van Justitie Zoran Stojkovic zei gisteren dat de Sandzak te lijden heeft onder de ,,jarenlange degeneratie van de staatsinstellingen''. ,,Als staatsinstellingen instorten beginnen extremen te functioneren.''