`OPEC moet deuren openen'

De landen aangesloten bij oliekartel OPEC moeten hun deuren openen voor internationale oliemaatschappijen. Alleen dan kan er worden voldaan aan de groeiende vraag naar olie. Dat zegt Thierry Desmarest, topman van het Franse energieconcern Total, vandaag in de Britse zakenkrant Financial Times.

,,We moeten de mogelijkheid hebben om te investeren in OPEC-landen, misschien door het opzetten van gemeenschappelijke ondernemingen met de nationale oliemaatschappijen'', aldus Desmarest. Buitenlandse ondernemingen hebben sinds de jaren zeventig geen toegang meer tot de meeste OPEC-lidstaten toen de olie-industrie in veel van deze landen werd genationaliseerd. OPEC, de Organisatie van olie-exporterende landen, heeft elf leden waaronder Irak, Venezuela, Koeweit en 's werelds grootste olieproducent Saoedi-Arabië.

Desmarest stelt in het vraaggesprek dat de oliemaatschappijen niet voldoende olie kunnen vinden om aan de stijgende vraag te blijven voldoen. De grote oliemaatschappijen stuiten de laatste jaren steeds minder op nieuwe reserves. Sinds in 2000 het enorme olieveld Kashagan, in Kazachstan, is ontdekt, is het aantal vondsten teruggelopen met 40 procent. De afgelopen maanden liep de olieprijs op tot recordhoogtes. Dit omdat de vrees bestond dat een aanslag de olietoevoer zou onderbreken en zorgen voor een tekort.

De OPEC-landen hebben grote oliereserves, maar beperkte capaciteit om deze tot ontwikkeling te brengen. Desmarest ziet vooral in Saoedi-Arabië veel investeringsmogelijkheden. Total is al een van de eerste westerse ondernemingen die een overeenkomst met het koninkrijk heeft gesloten voor de winning en productie van gas.

OPEC, dat in bijna eenderde van de wereldwijde olieconsumptie voorziet, komt deze week bijeen op het hoofdkantoor in Wenen. De verwachting is dat de productie- en exportquota onveranderd blijven.