Onbesliste strijd bijzaak in beladen duel ADO-Ajax

Iets meer dan een kwartier voor tijd vroeg Rafael van der Vaart gistermiddag in het Zuiderpark-stadion aan arbiter Ben Haverkort of hij het duel ADO Den Haag-Ajax wilde staken. De aanvoerder van de landskampioen had de buik vol van de spreekkoren op de tribunes, die onder andere kwetsend waren voor zijn vriendin, en het vuurwerk dat op de grasmat was geworpen. Haverkort weigerde, stapte wel naar de vierde official om duidelijk te maken dat dit écht de laatste keer was. De stadionspeaker reageerde vervolgens door te waarschuwen voor het gooien van vuurwerk.

Kort daarna klonk er harde housemuziek uit de luidspeakers. Op de tribunes werd verondersteld dat op deze wijze het Haagse kwartiertje werd ingeluid. Maar de harde, opzwepende dreun hield aan tot het einde van de wedstrijd. Later bleek dat ADO Den Haag hiermee de kwetsende, vaak racistische spreekkoren probeerde te overstemmen. Hoe een machteloze club zijn eigen schande probeerde te verdoezelen. Het altijd beladen duel ADO Den Haag-Ajax vormde in het verleden nog wel eens aanleiding voor een veldslag tussen twee supportersgroepen. Maar nu de beveiliging van het Zuiderpark gelijk staat aan die van de Nederlandsche Bank, rest het verbale geweld.

Ajax-trainer Ronald Koeman wilde het weggeven van de overwinning voor zijn elftal niet toeschrijven aan deze gang van zaken. Die zege leek nog zo zeker in de 31ste minuut bij een 0-3-voorsprong. Het uiteindelijke gelijkspel was het gevolg van enkele ingrepen van ADO-trainer Frans Adelaar en opnieuw kinderlijk verdedigen van Ajax. ,,Het grote probleem van deze ploeg'', aldus Koeman.

Maar toen de tv-camera's waren ingepakt, wilde hij wat meer kwijt over de spreekkoren op de tribunes. ,,Geïrriteerd word je natuurlijk wel. Ik maakte met mijn hand al een gebaar naar Haverkort richting kleedkamer. Hij reageerde daar niet op. Ik wilde er niet te veel op aandringen omdat de stand van 2-3 zich er niet voor leende. Bij 0-6 was het anders geweest.''

Voor Koeman is de maat vol. ,,Het moment is zo langzamerhand aangebroken dat je als team zegt: `Wegwezen'. Met alle sancties van dien. We hebben het al zo vaak over dit onderwerp gehad, maar van hogerhand wordt er niets aan gedaan. De maatschappij is verrot. Laat ik het niet te veel toespitsen op ADO Den Haag. Het gebeurt in meer stadions. En ik wil morgenochtend nog gewoon mijn eigen huis uitkunnen. Tegen Haverkort heb ik gezegd: `Jij kunt hier nog eens terugkomen.''

De spreekkoren in het Zuiderpark, die vooral klonken van de beruchte Midden-Noordtribune, hadden vanaf het begin van de wedstrijd een racistisch en kwetsend karakter. Uiteraard waren vooral joden, de geuzennaam die Ajax-supporters zichzelf hebben gegeven, het mikpunt van antisemitische leuzen. Zoals: ,,Hamas, Hamas, alle joden aan het gas.'' En: ,,kutkanker joden.'' Daarnaast moest Rafael van der Vaart voortdurend horen dat zijn vriendin Sylvie Meis een hoer uit Amsterdam is. Arbiter Haverkort, die na de wedstrijd niet bereikbaar was voor commentaar, deed of hij het niet hoorde. Pas in de 52ste minuut vroeg de stadionspeaker op last van de politie of het wat minder kon. Reglementair kan een scheidsrechter de wedstrijd daarna tien minuten stilleggen.

Vooraf was in overleg met burgemeester Deetman van Den Haag, politie, KNVB en ADO afgesproken dat er maatregelen zouden worden genomen tegen discriminerende spreekkoren en spandoeken. Als er racistische leuzen klinken kan de politie optreden omdat het dan een strafbaar feit betreft. Burgemeester Deetman was zelf gisteren in het Zuiderpark niet aanwezig, maar is volgens een woordvoerder wel geraadpleegd over het gebeurde. Gisteravond heeft de gemeente Den Haag in een verklaring gesteld dat de spreekkoren na een waarschuwing van de speaker niet meer terugkwamen. Een gotspe.

De KNVB heeft gisteravond in een verklaring zijn teleurstelling uitgesproken over de passieve handelwijze. De bond zegt er bij monde van directeur Henk Kesler alles aan te doen om grievende spreekkoren uit de stadions te bannen. Tot nog toe lijken er hardere maatregelen noodzakelijk dan af en toe een boete om deze verloedering tegen te gaan.

ADO Den Haag-trainer Frans Adelaar zei bereid te zijn mee te gaan in effectieve sancties ,,maar dan over de hele linie en niet alleen in het Zuiderpark.'' Algemeen directeur Robert Langenbach van de club uit de Hofstad bleef voorzichtig in zijn uitlatingen. Want de angst voor repercussies van de harde supporterskern zit volgens velen diep in Den Haag. ,,We zullen dit probleem proberen te sturen in samenwerking met alle partijen die erbij betrokken zijn'', aldus Langenbach. Ajax zal vandaag bij de KNVB rapporteren over de gang van zaken. Eventueel kan de aanklager van de bond een onderzoek instellen. Ajax-voorzitter John Jaakke vindt dat de clubs zich moeten beraden.

Inmiddels vraagt Koeman zich af hoe hij met een gammele verdediging het hoofd boven water kan houden in de naderende Champions League. Woensdag speelt Ajax zijn eerste wedstrijd in het Europese elitegala tegen Juventus. Koeman hield gisteren Escudé weer op de bank, waardoor De Jong en Heitinga het centrum van de defensie vormden. Op het middenveld stonden Van der Vaart en Sneijder voor het eerst samen in de basisopstelling. Tegen ADO Den Haag dacht Koeman zich dat wel te kunnen permitteren. Maar voor het duel met de Italianen zal hij ongetwijfeld weer voor een verdedigende middenvelder (Obodai?) kiezen. Verder kondigde Koeman aan dat hij van plan is Mauro Rosales vanaf het begin te laten meespelen in de Arena. De Argentijnse rechtsbuiten debuteerde in het laatste half uur. Hij onderscheidde zich meteen met vijf goede acties. Het enige lichtpuntje dat Ajax overhield aan een middagje Den Haag.

ADO Den Haag

3

Ajax

3

Ruststand 1-3. 7. Sonck 0-1, 14. Pienaar 0-2, 31. Boukhari 0-3, 44. Van der Gun 1-3, 68. Den Ouden (strafschop), 83. Stroeve 3-3. Schds: Haverkort. Tsch: 9.500. Gele kaarten: Rijaard, Saavedra (ADO Den Haag), Van der Vaart, Sneijder, Grygera (Ajax).

    • Erik Oudshoorn