Olsson en Williams-Darling delen miljoen

De Zweedse hinkstapspringer Christian Olsson en de 400-meterloopster Tonique Williams-Darling van de Bahama`s delen de jackpot van een miljoen dollar die is verbonden aan de wedstrijdcyclus om de Golden League. Beiden wonnen in hun discipline alle zes wedstrijden, waarvan de laatste gisteren in Berlijn.

Zowel Olssen als Williams-Darling, die beiden in Athene olympisch kampioen zijn geworden, won overtuigend. De Zweed sprong over een afstand van 17,45 meter en bleef daarmee op ruime afstand van de Amerikaan Walter Davis, die 17,21 meter ver sprong.

Olssen was eerder klaar met zijn wedstrijd dan Williams-Darling en moest tien minuten wachten op de finish van de 400 meter om te weten of hij de bonus in zijn geheel of voor de helft mocht incasseren. Het werd een half miljoen dollar, omdat de loopster uit het Caraïibisch gebied haar wedstrijd overtuigend won in de beste jaartijd van 49,07 seconden. Die snelle tijd kwam mede tot stand dankzij de Mexicaanse wereldkampioene Ana Guevara, die Darling-Williams de laatste meter flink opjoeg. Guevara droeg een opvallende outfit; zij liep in en pak dat sterke gelijkenissen vertoonde met de schaatspakken.

Voor Olssen was het geen verassing dat hij de jackpot moest delen, omdat Darling-Williams dit seizoen alle wedstrijden won waarin ze aan de start verscheen. De Zweed was hoe dan ook dik tevreden met een half miljoen dollar, mede omdat hij zichzelf ,,geen geldwolf'' noemde, hoewel hij wel woonachtig is in Monaco, waar een mild belastingregiem heerst.

Olsson en Williams-Darling deelden de bonus, die vorig jaar nog in zijn geheel naar Maria Mutola uit Mozambique ging. Zij won toen alle Golden-Leaguewedstrijden op de 800 meter. Williams-Darling was evenwel niet jaloers, alleen blij. ,,Maar ik ben nu nog te moe om te voelen of ik gelukkig ben'', sprak de loopster onmiddellijk na afloop van haar race.

Overigens staat de formule van de serie wedstrijden om de Golden League onder druk. Van vooral atleten is er veel kritiek op de intensiteit; het seizoen duurt nu van juni tot en met september zonder dat er gelegenheid is tot rust.

De opvallendste prestatie van een Nederlander kwam in Berlijn, waar de wedstrijden werd bekeken door ruim 61.000 toeschouwers, van Bram Som, die derde werd op de 800 meter. Een opsteker na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen, waar Som in de halve finales werd uitgeschakeld. De atleet lijkt terug te zijn op zijn oude niveau na lange tijd te hebben gesukkeld met een rugblessure. Som: ,,Ik wil niet terugkijken. In Athene heb ik aangegeven dat mijn vorm aan het terugkomen was. Maar de Spelen kwamen gewoon te vroeg.''

Som liep de gehele race aan de binnenkant en stelde zijn derde plaats veilig met een sterke laatste 100 meter. De winst was voor Youssef Saad Kamel uit Bahrein in 1.45,07. De Keniaan Bungei werd tweede.

Som maakte nog een kleine kans op een uitnodiging voor de World Athletics Finale in Monaco, volgend weekeinde. ,,Ik denk dat ik niet hoog genoeg op de ranglijst sta om rechtstreeks te worden toegelaten; ik hoop maar op een wildcard.''

Gert-Jan Liefers kwam er op de 1.500 meter niet aan te pas: hij eindigde als vijftiende. De race leverde een zege op voor de Keniaan Paul Korir in 3.32,46. Polsstokhoogspringer Rens Blom had een nare middag. Hij ging in de fout op 5,40 meter en probeerde het vervolgens twee keer tevergeefs op 5,50 meter.

De Britse Kelly Holmes, op de Olympische Spelen de verrassing met winst op de 800 en 1.500 meter, werd gisteren op de 1.500 meter verslagen door de Russin Tomasjova. De Duitse verspringster Heike Drechsler nam op dramatische wijze afscheid van het grote publiek; de voormalige olympische kampioene kwam niet verder dan de voor haar doen magere afstand van 5,92 meter.

De Litouwse Virgilius Alekna won het discuswerpen met een worp van 68,12 meter. Hij maakte daarmee zijn olympische titel waar, die hij na de schorsing van de op doping betrapte Hongaar Robert Fazekas in de schoot kreeg geworpen. ,,Fazekas? Dat is een naam uit het verleden'', reageerde de Litouwer.