Nutreco maakt apart bedrijf van zalmkweek

Het Nederlandse Nutreco, de grootste zalmkweker ter wereld, gaat zijn viskwekerijen samenvoegen met die van het Noorse Stolt-Nielsen in een nieuw bedrijf. Daarmee ontstaat veruit het grootste concern ter wereld op het gebied van viskweek, dat op termijn een eigen beursnotering moet krijgen. Dat hebben beide concerns vandaag bekendgemaakt.

Volgens Wout Dekker, bestuursvoorzitter van Nutreco, zal de fusie ,,de katalysator zijn voor de langverwachte herstructurering van de internationale zalmindustrie''. Met name in Noorwegen kampt die industrie al jaren met overproductie, waardoor de zalmprijzen in Europa laag zijn.

Nutreco krijgt een belang van 75 procent in het nieuwe bedrijf. Stolt-Nielsen krijgt de resterende 25 procent. Het bedrijf gaat Marine Harvest heten, naar het merk waaronder Nutreco nu veel van zijn gekweekte zalm verkoopt. Aan het hoofd van Marine Harvest komt Hans den Bieman te staan, die nu de viskweekactiviteiten bij Nutreco leidt. Het nieuwe bedrijf telt 6.700 werknemers, waarvan tweederde van Nutreco.

De jaaromzet van Marine Harvest bedraagt naar verwachting circa 1 miljard euro. Gekweekte zalm en zalmforel zijn de belangrijkste producten. Het wereldwijde marktaandeel voor deze vissoorten bedraagt 20 procent. In 2007 moeten andere vissoorten als kabeljauw, heilbot en tilapia voor in totaal 10 procent van de omzet zorgen.

Veel details over het fusieproces gaven Dekker en bestuursvoorzitter Niels Stolt-Nielsen van Stolt-Nielsen niet. Of er ontslagen gaan vallen of fabrieken gesloten worden, is niet duidelijk. Het fusieproces is naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar afgerond. Daarna is ,,op het geschikte moment'' een beursgang voorzien.

Stolt-Nielsen heeft het al jaren moeilijk met zijn viskweek. In 2001 leed deze tak een verlies van 14 miljoen dollar (11,5 miljoen euro) en dat liep op tot 78 miljoen dollar vorig jaar. Het Noorse bedrijf zit verder in het scheepsvervoer van onder meer bulkchemicaliën. Ook fabriceert het pijpleidingen voor de offshore olie- en gasindustrie. Vorig jaar leed het hele bedrijf een verlies van 361 miljoen dollar, bij een omzet van 3 miljard dollar. Nutreco leed vorig jaar een verlies van 137 miljoen euro, op een omzet van 3,7 miljard euro. Dat verlies kwam met name door een afboeking op de waarde van het in 2000 gekochte viskweekbedrijf Hydro Seafood.

Door de afsplitsing van de viskweekactiviteiten kan Nutreco zich meer gaan richten op zijn overige activiteiten: de productie van varkens- en kippenvlees, en van vee- en visvoer. ,,We moeten zorgen dat we op deze gebieden minder volatiel worden'', zei Dekker vanochtend. Het bedrijf is met name kwetsbaar gebleken voor dierziekten als vogelpest en mond- en klauwzeer. Wat dat betekent voor de strategie van Nutreco, wilde Dekker vanochtend niet zeggen.