N-Korea: explosie was onderdeel van bouwproject

Een grote explosie in Noord-Korea afgelopen donderdag zou onderdeel zijn geweest van werk aan een project voor de bouw van een waterkrachtcentrale in een afgelegen berggebied. De Noord-Koreaanse minister Paek Nam-sun (Buitenlandse Zaken) heeft volgens de BBC geantwoord op vragen van de Britse onderminister van Buitenlandse Zaken Bill Rammell die in Pyongyang op bezoek is.

Rammell heeft de Noord-Koreanen gevraagd om Britse diplomaten tot het gebied toe te laten. ,,Als ze openheid willen tonen en de dialoog met de internationale gemeenschap aan willen gaan, dan moeten diplomaten in staat zijn om het gebied te bezoeken om [de kwestie] te bevestigen'', aldus Rammell tegenover de BBC.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap kwam gisteren als eerste met een bericht over de explosie, waarna officiële bevestigingen volgden uit Seoul en Washington. Volgens Yonhap produceerde de explosie een paddestoelwolk met een doorsnee van drie kilometer. In Washington en Seoul werd onmiddellijk tegengesproken dat het zou kunnen gaan om een kernexplosie voor Noord-Korea's geheime kernwapenprogramma. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei gisteren op de Amerikaanse televisie: ,,We hebben geen enkele aanwijzing dat het een nucleaire gebeurtenis was. We weten niet zeker wat het dan wel was.''

Uit de hoofdstad Pyongyang komen geen berichten die suggereren dat de politieke situatie anders is dan normaal. Naast de Brit Rammell en zijn delegatie vol Britse journalisten is ook een topfunctionaris van de Chinese regering op bezoek, die gisteren gewoon volgens planning een ontmoeting had met leider Kim Jong-il.

De explosie had plaats in onherbergzaam berggebied aan de grens met China, waar veel militaire installaties zouden zijn. Specialisten sloten daarom niet uit dat er iets mis was gegaan met een raketlanceerinstallatie of bij wapenopslag.

In april had eveneens een grote explosie plaats in Noord-Korea. Toen betrof het een trein op de lijn van Pyongyang naar China die een station en gebouwen in de wijde omgeving verwoestte. Bij dat ongeluk kwamen 160 mensen om het leven en raakten er 1300 gewond.

Noord-Korea, de VS en buurlanden China, Zuid-Korea, Japan en Rusland zouden deze maand weer rond de tafel gaan zitten voor onderhandelingen over Noord-Korea's nucleaire programma. Maar de situatie is gecompliceerd door bekentenissen van Zuid-Korea vorige week dat het land in strijd met internationale afspraken ook heeft gewerkt aan het produceren van splijtmateriaal dat geschikt is voor kernwapens.

Vanmorgen meldde het Internationale Atoomagentschap (IAEA) zich ,,serieus zorgen'' te maken over het Zuid-Koreaanse plutoniumonderzoek.