`Koen wil gewoon grote renner worden'

Koen de Kort beleeft een succesvol seizoen. Persoonlijk begeleider Koos Groenendaal is niet verbaasd dat de wielrenner overstapt van de Raboploeg naar het Spaanse Liberty Seguros.

Wielrenner Koen de Kort maakt een opmerkelijke overstap. De 22-jarige Brabander verruilt de opleidingsploeg van de Rabobank voor Liberty Seguros. De Kort tekende een contract voor twee jaar bij het Spaanse team van ploegleider Manolo Saiz, waar Roberto Heras de functie van kopman vervult en met Isidro Nozal en Igor Gonzalez de Galdeano grote namen in huis heeft.

De Kort kent een succesvol wielerseizoen. Zo won hij Parijs-Roubaix bij de beloften, de Omloop van Vlaams Brabant en zegevierde hij met Thomas Dekker in de GP Eddy Merckx. Tijdens zijn koersen wordt De Kort bijgestaan door zijn persoonlijk begeleider Koos Groenendaal.

Waarom maakt Koen de Kort de overstap naar Liberty Seguros?

Koos Groenendaal: ,,Als je een aanbieding krijgt van een ploeg als Liberty Seguros hoef je niet na te denken. Begrijp me niet verkeerd: Koen was heel trots voor de Raboploeg te rijden. Dat is toch ook één van de beste ploegen van Europa, met bovendien een superopleiding. Maar als je de kans hebt voor de ploeg van Manolo Saiz te rijden, dan moet je die natuurlijk pakken.''

Wat zijn de ambities van Koen de Kort?

,,Koen wil gewoon een grote renner worden. Bij Liberty Seguros zijn de voorwaarden daarvoor in ieder geval aanwezig. Manolo Saiz is een oud-leraar die niemand zo maar voor de leeuwen gooit. Dat deed hij ook niet met Miguel Indurain (vijfvoudig winnaar van de Tour de France, red.). De eerste tijd zullen ze bekijken wat Koen kan en op basis daarvan zijn koersen gaan kiezen. Het voordeel is dat Saiz gek is van tijdrijden en ploegentijdritten, één van de kwaliteiten van Koen.''

Hoe denkt u dat Koen de Kort zich gaat houden in de Spaanse cultuur?

,,Ik denk dat hij zeker goed kan aarden in Spanje. Koen is iemand die het niet erg vindt om te reizen en veel op zichzelf te zijn. Hij is makkelijk lange tijd van huis en leeft veel in andere landen. Ik denk dat het heeft geholpen dat hij het afgelopen jaar al veel wedstrijden heeft gereden tussen beroepsrenners. Koen wordt nu vol professional en begint weer op nul, maar heeft zodoende toch enige ervaring.''