Kate Campbell

Nog niet zo lang geleden heette wat in de jaren '70 uit Nashville kwam verkeerd: te zoete melodieën, overdoses violen en vooral de koppige weigering de tijdgeest te volgen. Maar sinds The White Stripes hun debuutalbum opdroegen aan de bijna vergeten zangeres Loretta Lynn, daagt herwaardering.

Kate Campbell verzamelde op Twang On A Wire twaalf countryhits uit de jaren '68 tot '75, toen zelfs in Nashville wat meer vrouwen tot de top konden doorstoten, zij het meestal aan de leiband van een man-producer. Maar bij Dolly Parton hadden de studiobazen kennelijk niet door dat haar Touch Your Woman voor Nashville veel te ver ging. Het is hier een hoogtepunt. Campbell weerstond de verleiding om de muziek te veel te moderniseren, of er een dubbele bodem in te leggen. De band speelt wel eigentijds, maar houdt zich prettig gedeisd. Dat zorgt voor een droge nadruk op tekst en melodie waardoor deze versies zich kunnen ontworstelen aan hun originele uitvoering. Een hele prestatie bij een zo onlosmakelijk aan Emmylou Harris gebonden lied als Boulder To Birmingham, of het in door Jeanne C. Riley zo bijtend gezongen Harper Valley PTA'.

Kate Campbell: Evangeline GEL 4065