`Het noorden van Engeland vecht terug'

The Music uit Leeds wil zich ontworstelen aan het collectieve minderwaardigheidsgevoel in de Engelse provincie boven Londen.

De popwereld in het noorden van Engeland lijkt te worden verscheurd door afgunst. ,,It's grim up north'', stelde The KLF in een songtitel die als waarschuwing op viaducten langs de snelweg naar het noorden werd gekalkt. ,,We hate it when our friends become successful'', zong Morrissey op zijn album Your Arsenal, ,,and if they're northern, that makes it even worse.''

Rockgroep The Music uit Leeds kan er over meepraten. Na het succes van hun (titelloze) debuutalbum van twee jaar geleden, vielen ze uit de gratie bij de plaatselijke muziekscene. Terug in Leeds van hun eerste wereldtournee, werden ze met jaloerse blikken nagekeken.

Zanger Robert Harvey wil zich niet laten meeslepen in die negatieve spiraal. ,,Het heeft grote voordelen om uit het noorden te komen. Wij zijn nuchter, in tegenstelling tot de extreme trendgevoeligheid die in Londen heerst. Onze muzikale uitgangspunten zijn niet gevormd door de laatste mode, maar door jarenlange toewijding. We kennen elkaar al van school en we spreken elkaars taal. Trouwens, met de achterlijkheid van de provincie valt het wel mee. In Londen, op feestjes waar iedereen onder invloed is van drank en drugs, hoor je muzikanten pas echt domme dingen zeggen.''

Welcome To The North heet het sterke tweede album van The Music. Magistraal galmende, breed uitwaaierende muziek maken ze, waarin de invloed van Led Zeppelin en U2 nooit ver weg is. Ook The Cult en Killing Joke lijken er in door te klinken, maar die jaren tachtig-iconen heeft Harvey pas leren kennen toen anderen hem op de overeenkomst wezen. ,,We volgen ons hart en blijkbaar levert dat muziek op die herinnert aan `classic rock'. Het is onmogelijk om een popgroep te beginnen zonder echo's van het verleden. Maar onze echte invloeden liggen minder voor de hand dan je op grond van onze sound zou verwachten. Ik hou van The Doors, Santana, de blues van John Lee Hooker, soul van Al Green en Marvin Gaye. En van Led Zeppelin, dat wil ik niet ontkennen. Hoe meer mensen me vertelden dat mijn stem op die van Robert Plant leek, hoe beter ik zijn muziek ben gaan bestuderen. Om er uiteindelijk toch achter te komen dat ik een eigen stijl heb ontwikkeld.''

Muzikanten uit het noorden zijn eigenzinnig, zegt Harvey, ,,omdat we ons aan een collectief minderwaardigheidscomplex moeten ontworstelen. Dat heeft alles te maken met het Engelse klassensysteem. Het noorden is van oudsher de regio van de `working class'. Het is aan ons om te tonen dat we daarom niet minder intelligent zijn dan de snobs uit het zuiden. Ik verzet me ertegen dat onze muziek wordt beoordeeld op de plek waar we vandaan komen. Met Welcome To The North willen we zeggen dat we trots zijn op onze herkomst, maar dat we de ambitie hebben om naar buiten te treden. We willen de wereld veroveren en we willen ons denkraam verruimen. Ik voel me niet geremd omdat ik in de ogen van anderen uit een achterstandgebied kom.''

Op tournee in de VS groeiden Harvey, gitarist Adam Nutter, drummer Phil Jordan en bassist Stuart Coleman in hun zelfvertrouwen. De nieuwe cd namen ze op in Atlanta, Georgia onder leiding van Pearl Jam-producer Brendan O'Brian. ,,Ons verblijf in Amerika heeft me een ander perspectief op de wereld gegeven'', zegt Harvey. ,,De mensen daar worden letterlijk geregeerd door de angst dat er na 9/11 nog veel verschrikkelijker dingen te gebeuren staan.

,,Tegelijk heerst er wantrouwen tegen het leiderschap van hun president. Ik wil me als muzikant niet direct met politiek bemoeien. In mijn teksten kies in de humanitaire invalshoek. Het nummer Bleed from within gaat over de twijfels en de pijn die ik bij mijn generatiegenoten ben tegengekomen. Hoop, wil ik ze geven. Waar het mij om gaat is dat ik popmuziek met passie en betrokkenheid wil maken. Bands als Coldplay en U2 hebben ons het voorbeeld gegeven. Vooral in de Amerikaanse rockmuziek heerst er ontzettend veel negativisme. Dat heeft zijn weerslag op de jonge mensen die dat oppikken. Ik ben er van overtuigd dat het anders kan, en dat wij daar als band een rol in kunnen spelen.''

Het zweverige, psychedelische aspect van hun muziek heeft niets te maken met geestverruimende middelen, zegt Harvey. ,,De afgelopen twee jaar waren bijzonder enerverend, door alle indrukken die we hebben opgedaan en de bergen werk die we verzet hebben. Het kost energie om de wereld rond te toeren. In het begin waren we een tamelijk hedonistisch clubje, maar gaandeweg ben ik beter voor mezelf gaan zorgen. Ik rook niet meer en ga voorzichtig om met alle verlokkingen die een aankomende popster op zijn weg tegenkomt. Discipline is voor een popmuzikant net zo belangrijk als voor iemand die op een kantoor werkt. Als je tenminste niet binnen een paar jaar opgebrand wil zijn.''

The Music: 15/9 De Melkweg, Amsterdam. Welcome To The North verschijnt volgende week via Virgin/EMI.

    • Jan Vollaard