Heras opent aanval op zijn oude ploeg

De Spaanse wielrenner Robert Heras heeft gisteren in de Ronde van Spanje de aanval geopend op zijn oud-ploeggenoten van US Postal. De overwinning in de negende etappe was voor de Italiaan Leonardo Piepoli, de enige die erin slaagde om in de slotklim de aanval van Heras te beantwoorden.

US Postal had vandaag voor de tiende dag op rij een renner in het leiderstricot. De Amerikaanse formatie won op de openingsdag van de Ronde van Spanje de ploegentijdrit en liet sindsdien de goudgele trui door de equipe circuleren. De Amerikaan Floyd Landis nam zaterdag de leiderstrui over van zijn Spaanse ploeggenoot Manuel Beltran. Een dag later, in de zware bergetappe, bleef Landis ternauwernood overeind.

In de Spaanse bergen wordt de dominantie van US Postal steeds minder. Nadat de Amerikaan Tyler Hamilton zaterdag de individuele tijdrit op zijn naam had geschreven, was het gisteren de beurt aan Heras om de aanval te openen. Hij deed er in de slotklim alles aan om zijn concurrenten te lossen. Hij slaagde in die opzet, al moest de coureur van Saunier Duval de dagzege laten aan de Italiaan Leonardo Piepoli.

Bovenop de Alto de Aitana boekte Heras 51 seconden tijdwinst op Landis. Te weinig om de Amerikaan uit het leiderstricot te rijden, maar genoeg om zijn titelambities kracht bij te zetten. ,,Mijn ploeggenoot Nozal heeft er alles aan gedaan om de groep te verkleinen'', sprak Heras. ,,Twee kilometer voor de streep heb ik aangevallen, omdat ik de rit wilde winnen. Jammer genoeg kon Piepoli me volgen en slaagde ik niet in mijn opzet. Toch ben ik tevreden. Ik heb namelijk tijdwinst geboekt op de andere favorieten.''

Heras doelde op Landis, Beltran (tweede in het klassement) en ook Tyler Hamilton. Die laatstgenoemde bleek zaterdag de sterkste in de indivuele tijdrit, maar kreeg zondag te maken met een enorme inzinking. De coureur van Phonak kwam ruim tien minuten na de zegevierende Piepoli over de streep. De Amerikaan is zodoende kansloos voor de eindzege, maar daar had hij vooraf al rekening mee gehouden. ,,Ik heb me na de Tour in mijn trainingen volledig gericht op de olympische tijdrit. Een wedstrijd van drie weken vergt een andere voorbereiding dan een race van een uur.''

In de tijdrit van zaterdag maakte ook de jonge Joost Posthuma indruk. De renner van Rabobank eindigde als tiende.