Gevangene ontsnapt uit boot

Een gevangene is zondagmiddag uit de gevangenisboot in de Rotterdamse Merwehaven ontsnapt, amper twee weken na de officiële ingebruikname van de drijvende gevangenis. Dit bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Een 19-jarige Algerijnse illegaal kroop tijdens het luchten door een gat tussen de loopbrug van het schip en de luchtkooi op de wal. De man liet zich in het water zakken en klom daarna met een ladder aan de kade op de wal. Vervolgens wist de man weg te komen. Justitie is nog op zoek naar hem.

De rijksgebouwendienst, verantwoordelijk voor de bouw van de gevangenissen, zoekt vandaag uit hoe de man heeft kunnen ontsnappen. Waarschijnlijk is een fout gemaakt bij het ombouwen van het schip tot een gevangenis. Bij hoogwater gaat de loopbrug scharnieren en ontstaat er een gat tussen de brug en de luchtkooi. De opening is inmiddels gedicht met prikkeldraad om herhaling te voorkomen.

De ontsnapte man is geen crimineel en zat op de boot in afwachting van zijn uitwijzing. De drijvende gevangenis biedt plaats aan 288 illegalen die door de vreemdelingenpolitie zijn opgepakt. Op het schip wachten ze maximaal honderdtwintig dagen op hun uitzetting.

Minister Donner (Justitie) nam de gevangenisboot twee weken geleden officieel in gebruik. Het schip is een verbouwd Duits hotelschip en is een tijdelijke oplossing voor het tekort aan cellen in Rotterdam.