Geduld Feyenoord uiteindelijk beloond

Feyenoord-trainer Ruud Gullit hard er tien geteld. Tien doelrijpe kansen voor zijn ploeg. Maar met hetzelfde gemak had hij op het dubbele aantal uit kunnen komen. Toch bleef het gisteren tegen FC Twente slechts 3-1.

Een verdiende overwinning op een tegenstander die niet naar De Kuip was gekomen om echt te voetballen. Ontbrak het de kersverse internationals Dirk Kuijt en Romeo Castelen na de interland tegen Tsjechië aan scherpte of was de massale verdediging van de gasten uit Enschede zo hecht? Gullit had een andere verklaring. Hij roemde het keeperswerk van Boschker.

Inderdaad groeide Boschker uit tot de Twente-speler met het meeste balbezit. Ondanks alle kansen hield hij meer dan veertig minuten zijn doel schoon, maar dat kon alleen met de medewerking van de Feyenoord-aanvallers die in het strafschopgebied de nodige scherpte misten. ,,Fysiek was ik helemaal hersteld van de interland afgelopen woensdag'', verklaarde spits Kuijt na afloop. ,,Maar ik had niet de scherpte die ik in de eerste wedstrijden had. Dat lukt ook niet in alle 34 wedstrijden. Nu was ik iets minder, maar heb wel hard voor de ploeg gewerkt.''

Gullit prees zijn elftal uitvoerig voor het geduld dat zij hadden betracht. ,,Ik was ook een beetje boos op het publiek dat begon te fluiten toen wij gingen rondspelen om gaten in de verdediging van Twente te zoeken. Het valt niet mee om tegen een ploeg te spelen die niet wil voetballen. Dat moet je geduld hebben en niet in paniek raken.'' Van massaal gefluit tegen de eigen ploeg was echter geen sprake. Daarvoor speelde het team gewoon te goed. Supporters van Feyenoord floten wel veelvuldig, maar dat was over het algemeen het nabootsen van vuurwerk, de inmiddels gebruikelijke verwelkoming van de gasten uit Enschede, waar in 2000 de vuurwerkramp plaatshad.

De Japanner Shinji Ono maakte in de 43ste minuut het eerste doelpunt van Feyenoord, na eerdere kansen van de uitblinkende Salomon Kalou, van Kuijt en Castelen. Die laatste bereidde de aanval voor door, van rechts, nu eens niet buitenom zijn vaste tegenstander Jeroen Heubach te gaan, maar binnendoor. Hij leverde de bal in bij Ono die vanaf de rand van het strafschopgebied raak schoot.

Dat doelpunt had niet op een geschikter moment kunnen vallen, want geheel tegen het wedstrijdbeeld in had Twente-verdediger Ramon Zomer drie minuten eerder uit een hoekschap de 0-1 ingekopt. De hoekschop volgde uit een kans van Culina wiens schot van de rechterkant, via een verdedigende voet, net voorlangs ging. Dat was de allereerste kans die de Twentenaren kregen, die de spits Blaise N'Kufo moesten missen.

Ondanks deze achterstand leek, gek genoeg, een overwinning van Feyenoord geen moment in gevaar. Daarvoor was de kwaliteit van Twente, dat uit vier wedstrijden nog maar drie punten heeft behaald, te pover. Elke keer wanneer zij aan opbouwen toekwamen, zakte het tempo en konden de Rotterdammers de bal gemakkelijk terugveroveren en in de richting trekken van de minimaal vijf spelers die Twente consequent achter de bal hield. ,,Het is toch wel tekenend voor de manier waarop andere ploegen tegen dit Feyenoord opkijken'', lachte Kuijt over de verdedigende tactiek van Twente. Middelpunt in de achterhoede was de grote Daniel Majstorovic die de club van Malmö overnam.

Ook Feyenoord presenteerde gisteren een nieuwe verdediger die een grote aanwinst kan gaan worden. Het is de 26-jarige Portugees Bruno Basto die voortdurend op links doorkwam en voorzetten op maat presenteerde. Dat daar geen doelpunten uit voortkwamen, viel de van Girondins Bordeaux afkomstige voetballer niet te verwijten. Basto kreeg voortdurend zoveel ruimte omdat Feyenoord veelal op de rechterflank actief is. Rechtsbuiten Castelen wordt veelvuldig aangespeeld en ook Kuijt was gisteren vaak rechts van het midden te vinden. ,,Volgens mij heeft hij een foutloze wedstrijd gespeeld'', zei Gullit na afloop over Basto. ,,In de eerste helft werd hij alleen door Goor in de weg gelopen. Dat ging in de tweede helft veel beter.'' De Belg viel ook al op door onnodig veel balverlies op het linkermiddenveld.

Toen wederom een combinatie van Feyenoord tegen een verdedigend blok was stukgelopen, besloot de 19-jarige Salomon Kalou zeven minuten na rust voor eigen geluk te gaan. Na een rush van dertig meter schoot hij van de rechterkant van het strafschopgebied de bal keurig in de hoek. ,,Pak je kansen maar, zegt Gullit altijd tegen me. Dat deed ik'', zei de broer van de voormalige Feyenoord-speler Bonaventura Kalou later. En over de gehele wedstrijd: ,,Het ging zeker niet slecht, maar we hadden meer goals moeten maken.'' Ook de 3-1 kwam van zijn voet, nadat hij de bal via een mooie actie van Castelen had gekregen.

In het laatste kwartier gaf Feyenoord het initiatief aan Twente en wisselde het team driemaal. De buit was immers binnen en donderdag moet Europees worden gevoetbald, tegen het Noorse Odd Grenland. FC Twente was echter geen moment in staat om het initiatief over te nemen. Aan een aanvallende wissel dacht coach Rini Coolen blijkbaar niet en tevredenheid over het beperkte verlies leek te overheersen. De 38.000 toeschouwers leek dat gisteren niet te deren. Na een tegenvallend gelijkspel tegen Vitesse, twee weken geleden, konden zij gisteren concluderen dat het lang geleden is geweest dat Feyenoord tot zo goed en aantrekkelijk voetbal in staat is. En tegen ploegen van het kaliber Twente is het missen van handenvol kansen geen probleem.

Feyenoord

3

FC Twente

1

Ruststand 1-1. 38. Zomer 0-1, 44. Ono 1-1, 52 Kalou 2-1, 78. Kalou 3-1. Schds: Luinge. Tsch: 38.000.

    • Erik van der Walle