Federer maakt onemanshow van finale

Roger Federer heeft ook New York veroverd. De 23-jarige Zwitser demonstreerde gisteren in de finale van de US Open andermaal zijn fenomenale tenniskunsten. Hij had minder dan twee uur nodig om zijn tegenstander Lleyton Hewitt in drie sets volledig te overklassen: 6-0, 7-6 en 6-0.

Federer is de eerste tennisser die sinds Mats Wilander in 1988 drie grandslamtoernooien in een jaar won. Alleen het toernooi van Roland Garros ontbreekt nog op zijn steeds maar groter wordende erelijst.

Op de dag dat de organisatie van de US Open de oud-kampioenen Jack Kramer, Margaret Court, Steffi Graf en John McEnroe huldigde, pakte Federer zijn eerste hoofdprijs op Flushing Meadows. Tot grote teleurstelling van de tennisfans eindigde de finale niet in een klassieker. Daarvoor speelde de nummer één van de wereld eenvoudigweg te goed. Hij won zijn elfde eindstrijd op rij. De laatste keer dat hij een finale verloor, was op 7 juli van het vorig jaar in het Zwitserse Gstaad tegen de Tsjech Jiri Novak.

Federer, die zaterdag in de halve finale Tim Henman versloeg, kon na afloop zelf niet geloven wat hij had bereikt. ,,Ik had in mijn wildste dromen nooit kunnen bedenken dat ik de US Open zou winnen. Ik ben nu de enige tennisser die zijn eerste vier grandslamfinales allemaal heeft gewonnen. Ongelooflijk. Mijn volgende doel is het jaar af te sluiten als nummer één.''

Voor Hewitt was in het Arthur Ashe Stadium in New York slechts een bijroletje weggelegd. ,,Federer speelde onwaarschijnlijk goed. Hij heeft een heel compleet spel'', sprak de Australiër berustend. ,,Ik denk niet dat er een speler is die in de buurt van hem kan komen. Het is indrukwekkend. Hij legt de lat in het internationale tennis een stuk hoger.''

In een tijdsbestek van achttien minuten had Federer de eerste set met de alleszeggende cijfers 6-0 al binnen. Vrijwel iedere bal die hij van zijn racket liet komen viel binnen de lijnen. Hewitt werd compleet weggeslagen door de man met de bijnaam Fed-Express.

In de tweede set leek Federer op dezelfde weg door te kunnen gaan, maar mede door de aanmoedigingen van het publiek vocht Hewitt zich in de wedstrijd. De Australische `muur' wist al knokkend een tiebreak af te dwingen. In de beslissende reeks was het echter opnieuw Federer die op het juiste moment zijn klasse toonde. Het verzet van Hewitt was gebroken.

De derde set werd net als de eerste een onemanshow. Hewitt, die met een reeks van zestien overwinningen op rij aan de eindstrijd begon, was compleet machteloos. De tijd dat hij een antwoord had op het spel van Federer is voorbij. In hun onderlinge ontmoetingen gaat Hewitt overigens nog wel met 8-6 aan de leiding.

Na het laatste punt liet Federer zich languit op de groene hardcourtbaan vallen. Na zijn vierde zege in een grandslamtoernooi sloeg hij de handen voor zijn ogen. Met betraande ogen ging hij op zijn stoel langs de baan zitten. Minutenlang staarde de nieuwe US Open-kampioen wezenloos voor zich uit. Nadat de televisiemakers het teken gaven dat de bekeruitreiking kon beginnen, brak een grote glimlach door op het gelaat van Federer. Alan Schwartz, de voorzitter van de Amerikaanse tennisbond, feliciteerde hem met zijn verbluffende optreden. ,,We hadden allemaal gedroomd van een prachtige finale, maar jij hebt ons een fantastische tennisles laten zien'', zei Schwartz. ,,Je laat zien dat tennissen heel makkelijk kan zijn. Wat mogen we nog meer verwachten?''

De bescheiden Federer, die dit jaar zonder coach speelt, wist niet goed wat hij moest zeggen. ,,Dit was wel zo'n beetje alles wat ik in me heb'', klonk het verlegen. Kort daarop werd hij beloond met een cheque van een miljoen dollar. Onder gejuich van het publiek hief Federer de beker boven zijn hoofd. Voor de derde keer dit jaar bleek hij op een grandslamtoernooi onverslaanbaar.

Het gat dat Federer heeft geslagen met generatiegenoten als Andy Roddick, Juan Carlos Ferrero en Lleyton Hewitt wordt alsmaar groter. Sinds hij in februari van dit jaar de positie van nummer één op de wereldranglijst in handen heeft genomen, heeft hij slechts een handvol partijen verloren. De nederlaag die het hardste aankwam was vorige maand op de Olympische Spelen in Athene tegen de Tsjech Tomas Berdych. De gouden olympische medaille zal daardoor in ieder geval nog vier jaar ontbreken op zijn erelijst.

Federer moet in staat worden geacht het tennis jaren achtereen te domineren. De alleskunner is op dit moment door niets en niemand te stoppen. Na zijn zege in New York treedt hij op 23-jarige leeftijd al toe tot het rijtje met de allergrootste tennissers uit de geschiedenis. Het jaar 2004 mag rustig worden gezien als het begin van `het tijdperk Federer'.

Het is aan de rest een antwoord te bedenken op zijn spel. Henman wist het zaterdag niet. ,,Wie hem moet verslaan? Een speler met de opslag van Roddick, de return van Agassi, mijn volley en de snelheid en onverzettelijkheid van Hewitt. Maar dat zijn wel vier spelers in één lichaam.''

Federer gaf de concurrentie gisteren niet veel hoop. ,,Ik ben voorlopig nog veel te jong om te stoppen'', zei de lachende kampioen van de US Open.

    • Koen Greven