Europese filmorganisatie documentaires

Cinema Net Europe begint op 12 november met digitale filmvoorstellingen in 180 filmtheaters in negen Europese landen, waaronder Nederland. Na afloop is in alle bioscopen tegelijk de mogelijkheid om met de regisseur van de dan vertoonde documentaire te spreken via een satellietverbinding. De Europese filmorganisatie is een vervolg op het Nederlandse initiatief Docuzone waarbij elke twee weken een nieuwe documentaire te zien is in, nu nog, vijftien filmtheaters.

Tijdens de International Broadcast Convention, gisteren in Amsterdam, maakte Kees Ryninks, initiatiefnemer van Cinema Net Europe, bekend dat het Japanse bedrijf Panasonic de filmtheaters in Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Slowakije en Groot-Brittannië zal voorzien van digitale projectoren. In Nederland worden 35 bioscopen aldus gedigitaliseerd. In de huidige opzet worden de documentaires geprojecteerd door minder geavanceerde projectoren (beamers), vanaf gewone dvd's, wat een matige beeldkwaliteit tot gevolg heeft. Voor Cinema Net Europe zijn langdurig beamers en software getest. De beeldkwaliteit van het in te voeren systeem, waarbij films direct vanaf de harde schijf van een computer worden geprojecteerd, benadert die van de gewone bioscoopvertoning met cellulloid film en mechanische projectoren. Het digitale systeem is ook veel goedkoper dan het maken van cellulloid filmkopieën.