Eiro, evro en euró

In Letland wordt de euro als `eiro' geschreven en in Slovenië heet de munt `evro'. In Hongarije staat boven de laatste letter een accent: `euró'. Aan die praktijk van uiteenlopende spellingswijzen moet volgens de Europese ministers van Financiën een eind komen. President Trichet van de Europese Centrale Bank onderstreepte zaterdag na de Ecofin dat de EU al in 1998 heeft besloten dat de gezamenlijke munt in alle talen als `euro' moet worden geschreven. Alleen Griekenland heeft een eigen spelling wegens het afwijkende alfabet. ,,We hebben laten zien ook besluiten te kunnen nemen'', grapte minister Zalm. Over het meervoud van euro bestaan geen afspraken. De ministers willen nog voor het eind van dit jaar een debat wijden aan de euromuntjes van 1 en 2 cent. Sommige landen willen die afschaffen wegens de hoge productiekosten.