Dodental `Ivan' stijgt

In het Caraïbisch gebied is het dodental door orkaan Ivan dit weekeinde opgelopen tot zeker 43. Op Jamaica kostte de tropische storm zaterdag aan vijftien mensen het leven. De Britse Kaaiman-eilanden werden zondag getroffen, daar lijkt vooralsnog vooral sprake van materiële schade. Op dit moment beweegt Ivan zich richting Cuba, waar hij naar verwachting vanavond het westelijke deel van het eiland zal bereiken.

Ivan passeerde zaterdag Jamaica rakelings, waardoor het dodental is meegevallen. Wel viel bijna overal de elektriciteit uit. ,,Wat onze religie, geloof of overtuigingen ook moge zijn, we moeten dankbaar zijn'', stelde premier Patterson van Jamaica in een radioboodschap. De herstelwerkzaamheden op het eiland zijn inmiddels begonnen.

Het verdere pad van de orkaan is nog onzeker. Zowel het toeristische Mexicaanse schiereiland Yucatán als de Amerikaanse staat Florida maken zich op voor Ivan, die in de volksmond inmiddels de `De Verschrikkelijke' heet. Eind vorige week eiste Ivan slachtoffers in Grenada (ten minste 17), de Dominicaanse Republiek (4), Venezuela (4) en Tobago (1), Barbados (1) en Colombia (1).

Het Amerikaanse meteorologisch instituut NOAA zegt dat een milde vorm van het El Niño is teruggekeerd. Dit is een abnormale stijging van de temperatuur van het zeewater voor de kust van Ecuador en Peru, doordat de stroom die onder normale omstandigheden uit het zuiden relatief koud water langs de westkust van Zuid-Amerika naar de evenaar voert, omkeert. In 1997-98 leidde El Niño op veel plaatsen in de wereld tot zware overstromingen en grote droogtes. De totale schade beliep in de miljarden dollars.