Circus, folklore en virtuoze pas de deux op Introdans Gala

Het tweejaarlijkse Introdans Gala wordt ditmaal niet beperkt tot een eenmalig evenement in de standplaats Arnhem, maar wordt met veertig voorstellingen door heel Nederland een landelijke voorziening. Een opmerkelijk gebeuren, waarvoor het gezelschap tijdelijk wordt versterkt met twee buitenlandse dansers, die gespecialiseerd zijn in het virtuose klassieke pas de deux-repertoire. Het uit Cuba en Italië afkomstige paar Andrea Cammarano en Vittorio Galloro zorgt voor het op zulke gala's op zijn plaats zijnde spectaculaire danstechnische vuurwerk. De twee staan ook in het groot bezette ballet dat de avond afsluit: Bernd Bienerts opzwepende Bolero op Ravels gelijknamige compositie, een werk dat sinds vijf jaar op het repertoire staat.

Ook ditmaal biedt het gala een serie korte, in stijl en karakter variërende nummers, waarin de dansers optimaal hun individuele capaciteiten kunnen tonen. Hans Focking, oprichter en tot vier jaar geleden ook zakelijk directeur van Introdans, tekende met de huidige artistiek leiders Ton Wiggers en Roel Voorintholt voor de samenstelling van het programma, dat in elf voorstellingen voortreffelijk begeleid wordt door Holland Symfonia o.l.v. Paul Hoskins. Naast oudere stukken uit het repertoire, zoals het melancholische Träume uit Fünf Gedichte van Nils Christe en het altijd weer spectaculaire Caught van David Parsons, zijn er vier voor Introdans nieuwe werken te zien.

Strange Humors, een duet voor twee mannen van de Amerikaan Robert Battle, heeft een wat folkloristisch karakter met zijn wat boerse, recht-toe-recht-aan bewegingen. Aardig, maar niet meer dan dat. Beyond van de uit New York afkomstige Adam Hougland voor vier mannen en vier vrouwen met als thema het (verlangen tot) uitbreken uit een gesloten gemeenschap, heeft zowel dramaturgisch als compositorisch meer potentie. Het speciaal voor deze voorstelling gemaakte Gala van Adriaan Luteijn is een vlot werkje in circussfeer, schitterend aangekleed en van toneelbeeld voorzien door haute cuisine-ontwerper Keso Dekker.

Maar de grootste aanwinst is ontegenzeggelijk het in 1991 voor het Nederland Dans Theater gecreëerde Andante van Hans van Manen. Subtiel, maar haarscherp wordt hier de relatie tussen twee mensen neergezet, wier krachtige ego's elkaar geen duimbreed toegeven in het testen en uitdagen. Weer is het de unieke, altijd weer verrassende en heldere danstaal van Van Manen die imponeert en je tot op het bot raakt. De uitvoering door Femke Feddema en Diego Bichese was heel overtuigend, zij het wat robuuster en directer dan van de oorspronkelijke cast.

Van de overige Introdansers vielen vooral Lotje Gores,Andrey Podlasov, Katherine Stimson en Gaëtan Chailly op. Ook de twee gastdansers toonden veel geloof en plezier in wat ze doen. Van wereldklasse zijn ze niet – ze missen de magie die pas de deux zo opwindend kunnen maken.

Het getuigt van grote moed dat Introdans zich niet mee laat slepen door de huidige trend om maar vooral nieuw en grensverleggend te willen zijn. De groep blijft een eigen koers varen, en houdt vast aan wat het uitgangspunt voor de oprichting was: het op een niet traditionele manier toegankelijke dans te brengen voor een breed publiek.

Dat lukt Introdans uitstekend, ook weer met dit Gala.

Voorstelling: Introdans gala, begeleid door Holland Symfonia o.l.v. Paul Hoskins. Gezien: 11/9, Schouwburg Arnhem. Tournee t/m 22/1/2005. Inl. 026-3512111 of www.introdans.nl

    • Ine Rietstap