Bonaire wil bij Nederland blijven

De bevolking van Bonaire heeft zich afgelopen vrijdag per referendum in meerderheid uitgesproken voor directe banden met Nederland. In het referendum, dat een matige opkomst kende, koos 59 procent voor die optie. De optie om binnen het staatsverband van de Nederlandse Antillen te blijven, haalde slechts 15,9 procent van de stemmen.

De bevolking van Bonaire kon kiezen uit vier opties. De optie van volledige autonomie haalde slechts 0,5 procent (27 stemmen). De optie van autonomie binnen het Koninkrijk, vergelijkbaar met de status aparte van Aruba, haalde 24,1 procent van de stemmen.

De opkomst van 57 procent van de stemmen was net voldoende om het referendum geldig te verklaren. Daarvoor was een opkomstpercentage van 50 procent nodig. Het ging om een consultatief referendum, waardoor de uitslag geen consequenties heeft voor het eilandsbestuur of de Antilliaanse regering. De uitslag is wel van belang voor het debat over de toekomst van de Antilliaanse staatsstructuur.

Volgende maand komt de zogeheten werkgroep bestuurlijke/financiële verhoudingen met aanbevelingen aan de Nederlandse en Antilliaanse regeringen over de toekomst van de Antilliaanse staatsstructuur. Die werkgroep moet adviseren over een nieuw staatsmodel waarbij de landsregering zoveel mogelijk moet worden ontmanteld en de individuele eilanden maximale autonomie moeten krijgen.

Eerder sprak de bevolking van Sint Maarten zich al positief uit over zo groot mogelijke autonomie voor het eiland.