`Bezuiniging op muziek iets kleiner'

De Nederlandse symfonieorkesten en operagezelschappen gaan ervan uit dat ze vanaf 2005 drie procent minder rijkssubsidie zullen krijgen. De Raad voor Cultuur had staatssecretaris M. van der Laan (Cultuur) eerder geadviseerd de subsidies met 4,3 procent te verlagen. Maar uit gesprekken met ambtenaren maken de orkesten op dat Van der Laan in haar Cultuurnota, die volgende week dinsdag, Prinsjesdag, verschijnt, dat advies niet geheel zal volgen. Naar verluidt wordt onder voorwaarden een uitzondering gemaakt voor het Limburgs Symphonie Orkest, dat dan niet wordt gekort. Vanwege die uitzondering is dan ook formeel de `kaasschaaf' van de baan, waartegen Van der Laan zich eerder had uitgesproken, maar die de Raad voor Cultuur toch introduceerde.

De subsidie voor het Oerol Festival, dat heeft gevraagd om verdrievoudiging van de rijkssteun, zou worden verhoogd. Dat gaat ten koste van het Holland Festival, dat sinds het vertrek van Ivo van Hove afgelopen zomer wordt geleid door Pierre Audi, de artistiek directeur van de Nederlandse Opera.