Ajax: situatie niet langer acceptabel

Ajax acht ,,de huidige situatie'' rond de voetbalvelden ,,niet langer acceptabel''. Dit stelt de club een dag na de hectisch verlopen wedstrijd tegen ADO Den Haag waarbij aanhoudend beledigende spreekkoren klonken. ,,Wat er gisteren is gebeurd verontrust ons zeer'', aldus een woordvoerder. In Den Haag werd de vriendin van aanvoerder Rafael van der Vaart massaal uitgemaakt voor hoer en werden antisemitische leuzen gescandeerd.

De KNVB stelt voor de reglementen te wijzigen. ,,Op het moment dat blijkt dat ADO Den Haag er alles aan gedaan heeft om de problemen te voorkomen, staan wij ook machteloos. In de toekomst willen we een club dan toch kunnen straffen door wedstrijden zonder publiek te laten spelen. Ook al heeft die club al het mogelijke gedaan'', zegt manager competitiezaken B. van Oostveen van de KNVB. ,,Dit voorstel hadden we al in gedachten. We moeten nu opeens niet doen alsof er alleen problemen in Den Haag zijn. Bij elke uitwedstrijd van Ajax hoor ik dergelijke zaken.''

Ondanks de spreekkoren heeft Ajax geen concrete voornemens om bij een volgende gelegenheid van het veld te stappen. ,,Maar misschien krijgen we dat nog wel'', zegt een woordvoerder van Ajax. Gisteren overwoog trainer Ronald Koeman het veld van ADO Den Haag te verlaten, maar deed het uiteindelijk niet. ,,Vergeet niet dat je mogelijk wel een veldslag creëert.''

Ondanks de voortdurende spreekkoren werd de wedstrijd niet stilgelegd, zoals vorig jaar was afgesproken. Volgens de gemeente Den Haag is er door de lokale autoriteiten juist gehandeld. ,,We hebben een kwartier voor tijd om laten roepen dat de discriminerende uitlatingen moesten stoppen. Dat is toen ook gebeurd'', aldus een woordvoerder.

Volgens Ajax zijn de plannen uit het zogeheten `beleidskader' nooit uitgevoerd. ,,Er is dan ook nog nooit in de eredivisie een wedstrijd stilgelegd'', zegt de woordvoerder en die plannen voorzien daar, na twee waarschuwingen van de stadionspeaker, wel in. Volgende week vergaderen de eredivisieclubs en Ajax wil de kwestie bovenaan de agenda plaatsen.

STRIJD BIJ ADO: pagina 13