Vijftien miljoen verwijzingen naar 9-11

Wie na alle tv-beelden en kranten- en tijdschriftartikelen nog niet genoeg heeft van `nine-eleven', vandaag precies drie jaar geleden, kan uiteraard op internet nog veel meer van zijn gading vinden. Zoekmachine Google kent meer dan 15 miljoen verwijzingen naar de cijfercombinatie `9-11'. Een zoekopdracht naar `11 september' op Nederlands pagina's levert ruim anderhalf miljoen treffers op.

Buitengewoon uitgebreid en fungerend als een startpagina is 911digitalarchive.org, een website waar historici en andere onderzoekers van een aantal Amerikaanse universiteiten, samen met onder andere de Library of Congress, pogen om materiaal over de gebeurtenissen van 11 september 2001 te verzamelen en te bewaren. De site bevat documenten, foto's, video's en een portal met adressen van talloze andere websites die gewijd zijn aan de meest uiteenlopende aspecten van de aanslagen. Op het net zijn verschillende vergelijkbare sites, bijvoorbeeld www.911history.net, www.september11news.com en september11.archive.org. Een aantal van deze sites wordt niet meer regelmatig geactualiseerd of aangevuld.

Het officiële onderzoek naar de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon is verricht door de National Commission on Terrorist Attacks upon the United States, kortweg de 9-11 Commission. Die onderzocht de gebeurtenissen in opdracht van het Amerikaanse Congres en bracht daarover in juli van dit jaar haar eindrapport uit. Het rapport is, met verschillende andere documenten, te vinden op www.9-11commission.gov. De commissie is sinds kort ontbonden.

Nabestaanden van slachtoffers hebben zich verenigd in de Widows and Victims' Families Association. Het adres van hun website is www.911wvfa.org. Over terrorisme en (on)veiligheid in de wereld geeft de site www.globalsecurity.org veel informatie. Geïnteresseerden in de architectonische aspecten van de verwoeste Twin Towers van het WTC kunnen terecht op de site www.greatbuildings.com.

Wie zich wil beperken tot webpagina's in het Nederlands vindt een goed startpunt bij de Koninklijke Bibliotheek, www.kb.nl. Ook op deze site staan diverse verwijzingen en bronnen, met de nadruk op boeken, artikelen en documenten.

Veel kranten, tijdschriften en omroepen ten slotte hebben op hun sites nog een plek voor Nine-eleven. Op www.nrc.nl staat nog het dossier `Aanval op Amerika', dat één jaar na de beruchte elfde september werd afgesloten, maar dat nog te vinden is als een `gesloten dossier' op de dossier-pagina.

911digitalarchive.org, www.9-11commission.gov

    • Hans van Laarhoven