Verslaafd aan kitesurfen op tropisch Aruba

Continu harde wind en een zonovergoten strand maken Aruba tot een kitesurf-paradijs. Maar voor de rustige plekjes heb je een auto met vierwielaandrijving nodig, schrijft Susan Monster.

In je kantoorpak in de pauze op het parkeerterrein aan de afstelling van het bestuuringsmechanise van de vlieger werken, aan je baas een pick-up van de zaak vragen zodat alle surfplekken bereikbaar zijn. Als eerste niet-vader-zijnde werknemer aan je baas vragen om arbeidstijdverkorting. Alles om maar zoveel mogelijk te kunnen kitesurfen.

Dit is het verhaal van twee mannen op Aruba. In het dagelijks leven strak in het pak aan het werk in de financiële wereld, maar in de vrije tijd maar met één ding bezig zijn: het kitesurfen.

Het is een sport voor waaghalzen en doorzetters. Hangend aan een vlieger en staand op een surfplankje worden hoge snelheden gehaald en nog belangrijker: hoge sprongen gemaakt. Overal ter wereld beoefenen steeds meer mensen, vooral jongeren, deze sport.

Ook op Aruba is de laatste jaren een gestage groei te zien van het aantal beoefenaars. Onder de eerste liefhebbers bevinden zich de dertigers Allard Roeper en Marc Ingwersen. Allard is in het dagelijks leven fiscaal jurist bij een belastingadvieskantoor en Marc is directeur van een trustkantoor. De laatste had op internet over de nieuwe sport gelezen en lukraak een pakket besteld. Met de gebruiksaanwijzing in de hand ging hij op een van de uitgestrekte toeristische zandstranden van Aruba aan de slag. Voor het oog van diverse nieuwsgierige toeristen ging de kite (vlieger) goed omhoog.

TOESCHOUWERS

Aruba is een van de benedenwindse eilanden in het Caraïbisch gebied, gelegen voor de kust van Venezuela en gezegend met een harde continue wind uit het oosten. Die wind pakte de kite met Marc eraan op en liet hem tien meter verder in het water vallen om hem onder water door te trekken en nog een keer op te tillen en weer neer te laten. Tijdens deze eerste kennismaking met kracht van de kite hing de zwembroek van Marc inmiddels op zijn knieën, tot groot vermaak van de toegestroomde nieuwsgierige toeschouwers. Hij besloot na deze ervaring voortaan te oefenen op rustiger terrein en bij minder wind. Dat werd een halvemaanvormig strand aan de zuidoostpunt van het eiland, Boca Grandi genoemd.

Op dit miniparadijs zijn geen voorzieningen, alleen wit zand, turkooise zee met witte koppen en niet te vergeten wind. Allard, onder de indruk van de mogelijkheden, kocht ook een set en samen gingen ze aan de slag.

SCHAAMTE

Na weken ploeteren, vallen en opstaan en vele `walks of shame' (terug moeten lopen omdat je aan lager wal bent geraakt) lukte het de jongens steeds beter te varen en uiteindelijk ook om te springen en op de golven te varen. Inmiddels zijn zij niet meer de enigen op Boca Grandi. Vooral in het weekend zie je vanuit de verte de felle kleuren van de verschillende kites al in de lucht hangen. Omdat er maar beperkte ruimte binnen de baai is, is het soms dringen geblazen. Reden genoeg voor Allard om bij zijn baas arbeidstijdverkorting aan te vragen om Marc te vergezellen om op de rustige doordewekelijkse uren in de maagdelijke golven te kunnen stoeien.

Om bij deze paradijselijke kite-spot te komen is een auto met vierwielaandrijving noodzakelijk. Alle surfers hebben al een keer ervaren hoe het is om in het zand vast te zitten, zelfs met een vierwielaandrijving. Marc presteerde het zelfs om tot diep in de nacht vast te zitten. Geen enkele auto kon hem lostrekken – ook niet de enige sleepwagen die Aruba rijk is. De politie dacht dat het ging om smokkelaars en durfde in het donker niet zonder versterking de wanhopige kiters te benaderen.

Aruba, van oudsher een van de bekendste surfplaatsten ter wereld, wil zich in de toekomst meer profileren op het gebied van kitesurfen. De continue harde wind, de tropische temperaturen het hele jaar door en het warme water zorgen voor ideale omstandigheden. In 2002 werd kitesurfen toegevoegd aan de jaarlijkse surfkampioenschappen, de Hi-Winds. Ook had in 2003 het Kite Invitational plaats.

DUUR

De sport is niet voor iedereen weggelegd. Naast het feit dat het niet zonder gevaar is, spelen ook de financiën een rol. Voor een kite wordt al gauw 1.200 dollar neergelegd en voor een plank 600 dollar. Bovendien heb je aan één kite niet genoeg: voor verschillende windsterktes zijn verschillende vliegers nodig. Anders zit er te veel kracht of juist te weinig kracht op de kite, waardoor varen onmogelijk wordt. Omdat de sport nog volop in ontwikkeling is, moet bovendien om het jaar nieuw materiaal worden aangeschaft, want de kwaliteit verbetert snel.

Vanuit Aruba maken de twee dertigers regelmatig tripjes naar andere Caraïbische bestemmingen die bekend staan om de goede surfcondities als Carbarete in de Dominicaanse Republiek en Barbados. Maar, zo hebben ze aan den lijve ondervonden, `there's no place like Boca Grandi' in Aruba en dus blijven ze tijdens alle vrije uurtjes in de pick-up naar het strand gaan.

    • Susan Monster