U spreekt met de lady van het huis

Wat mij betreft komt er een tv-komedie-kanaal, waar ze louter herhalingen van Britse comedy series uitzenden. Gelukkig worden series als Allo, allo, Daar komen de schutters en George en Mildred regelmatig herhaald. Maar meestal worden ze te vroeg uitgezonden, of te laat, zoals nu De wrekers op Nederland 3. Zodoende blijf je soms wreed verstoken van de troost van Britse humor.

Dat probleem wordt deels door dvd's van zulke tv-series verholpen, zoals die met de verzamelde afleveringen van de serie Keeping Up Appearances, in Nederland uitgezonden onder de titel Schone Schijn. Die serie groeide in de jaren negentig uit tot een comedy-hit, met de actrice en zangeres Patricia Routledge in de hoofdrol als de snobbistische Hyacinth Bucket – spreek uit `bouquet'. De schone schijn ophouden tot het bittere eind was haar levensdoel – alleen al de manier waarop ze de telefoon opnam was een bron van vreugde: `The Bouquet-residence, lady of the house speaking'.

De grappen over de dame-van-lage-komaf die desondanks zichzelf als enorm sjiek en verfijnd wil voordoen, treffen ook doel in het minder klassenbewuste Nederland. Dat komt omdat de stereotiepen zo genadeloos wreed en grappig werden uitgewerkt, zoals de verloederde zus van Hyacinth, met haar alleen maar op bier beluste werkloze man Onslow (,,Ik zit hier omringd door géén bier''). Of haar supersukkelige man, die ,,een hoge functie'' bij de gemeente bekleed, of de buurman die de deur niet uitdurft omdat hij vreest dat hij dan een praatje moet maken met Hyacinth.

Op de twee dvd's die enige tijd geleden bij Warner zijn uitgekomen, waren afleveringen te zien die ik gemist had (te vroeg, te laat), zoals die waarin Hyacinth verleid en besprongen wordt door een golfende zogenaamde Britse gentleman in een klassieke sportwagen. De scene waarin ze verfomfaaid uit de struiken komt, is onbetaalbaar.

****Tv-series:

Extra`s: n.v.t.

    • Paul Steenhuis