Tweetje

De Wereld Bridge Federatie liet dit jaar haar oog vallen op Verona voor de organisatie van de Generali Masters. Afgelopen dagen streden in het Italiaanse operastadje tachtig van de beste spelers en speelsters ter wereld om het officieuze wereldkampioenschap individueel. De gekozen wedstrijdvorm was paren, waarbij de deelnemers om de twee spellen van partner wisselden. De Nederlandse afvaardiging bestond uit Bep Vriend, Anneke Simons en Jan Jansma. Volgende week bericht ik u hoe dit selecte gezelschap het er van af heeft gebracht. Nu eerst een tegenspelprobleem uit de Masters met aan het roer Fred Gitelman. Op het door hem zelf ontworpen BridgeBase.com -een live internetbridgeclub- was goed te zien hoe deze tegenwoordig in Las Vegas residerende Canadees er niet uitkwam tegen oudwereldkampioen Jon Baldurson uit IJsland.

Z/OW

♠ 10 6

♡ A B 2

♦ 5 4

♣ V 9 8 6 3 2

♠ H 8

♠ 7 2

♡ V 10 7 4 3

♡9 6 5

♦ A H V 9

♦ 7 6 3 2

♣ B 4

♣ A H 7 5

♠ A V B 9 5 4 3

♡ H 8

♦ B 10 8

♣ 10

West

Noord

Oost

Zuid

Gitelman

Bompis

Brogeland

Baldurson

1♠

2♡

pas

3♡

3♠

4♡

pas

pas

4♠

pas

pas

dbl

a.p.

Met open kaarten is te zien dat zowel in 4♡ als in 4♠ vier slagen verloren gaan. Gitelman begon met ♦A op tafel te leggen en zag zijn partner, Boye Brogeland, met het tweetje bekennen. Met deze ogenschijnlijk onbeduidende kaart had de Noor wel een degelijk een speciale bedoeling. Hij wilde er kleurvoorkeur (Lavinthal) voor klaveren mee aangeven. Gitelman interpreteerde de kaart als afsignaal en switchte naar harten. Baldurson greep onmiddellijk zijn kans: hij won ♡H, speelde harten naar de boer, gooide op ♡A zijn enige klaveren af en ging met ruiten van slag. Via het aftroeven van de derde ruiten maakte Baldurson zijn contract.

Iedere woensdag verschijnt een interactieve bridgeprobleem op www.nrc.nl/bridge. Kijk bij het Spel-van-de-Week..

    • Jan van Cleeff