Tussen Kalverstaart en Papa Verweg

Kaastaart in de Aakstraat en transactiewinst in de Nic. Witsen- straat. In de straatnamengids van Amsterdam zijn vele geheimen verborgen.

Veel straten in Amsterdam zijn opgebroken. Maar nog veel meer straatnamen in Amsterdam laten zich ook opbreken, met verrassende resultaten. Ik bedoel niet alleen dat je een straatnaam in twee delen knipt: Papa Verweg, Pater Slaan, Euro-papier, of dat je twee stukken verwisselt: Heetboven-straat, Huisspinsteeg, Huisraadsingel, maar dat je de letters als straatstenen dooreenroert. Dat kan met wegen (Nijenrodeweg-wijngoederen), stegen (Stoofsteeg-oogstfeest), pleinen (Sajetplein-spanieltje), lanen (Treublaan-Bultenaar), kades (Ranonkelkade-naaldenkoker) en paden (Ortonpad-noodtrap), maar ook met straten. In Amsterdam-Noord ligt tussen Meteoren-weg en Vegastraat de Nieuwe Maanstraat. Ons gaat het hier om een nieuwe straatnaam met het woord straat erin.

Van de honderd straatnamen met straat is de helft ombouwbaar tot woorden met staart. Ploegstraat en Mezenstraat leveren ploegstaart, staartploeg, mezenstaart, en straatmezen. Het staartlisje uit de IJselstraat zit aan een paardenstaart in de Paardenstraat. In Delistraat en Händelstraat geniet men van het straatlied en de straathandel. Leuk voor madelieven, sterren, zwaluwen en hazen, maar ik wil nu naar de vijftig straten gaan waar geen staart of straat meer staart of staat.

De kortste zijn de Aakstraat en Ramstraat (kaastaart, straatarm) en de langste de Westerdijkstraat en Nic. Witsenstraat (Stadskwartiertje en Transactiewinst). Kleine uitvoeringen van tasthaar, gaslantaarn, calorisator, en Spartakist vind je in de Atjehstraat, Jan Galenstraat, Jolicoerstraat en Speijkstraat neen, Spartakistje is geen kistje uit Sparta maar een aanhangertje van Spartakus.

Vervelende meervouden zijn de rotteraars en suikertaartdiefjes uit Roerstraat en Suikerdiefjestraat. Vrolijker meervouden zijn de regattas en tarantellas uit Egstraat en Allenstraat.

Wie aartsstom is in de Mosstraat is misschien troostbaar in de Boorstraat. In de Rodenbachstraat en de Dilsenstraat zijn de mensen ontschatbaarder en stilstaander, maar in de Bachstraat en Baststraat zijn ze achtbaarst en tastbaarst, terwijl de top wordt bereikt in de Chopinstraat en Manusstraat, want daar zijn ze Paratonischt en Sumatraanst.

Terwijl vroeger Doelenstraat en Notenstraat toestraalden en aanstortten, is het nu de Tuilstraat die uitstraalt en de Laanstraat die aanstraalt. De staatsorde in de Doesstraat is verstoord als er uit de Almondestraat een alarmtoestand wordt gemeld op de startbaan van de Banstraat.

Een staakster en een betaalster uit de Kes- en de Beelstraat genieten van staatsromans in de Samsonstraat of een prentenatlas in de Lennepstraat. Daarentegen naaien thuisnaaisters in de Heinsiusstraat voor tapijttekenaars uit het Piet Nak-straatje en hoor je lasterpraat in de Parelstraat over lat-relaties in de Leliestraat uit de monden van stotteraars in de Toresstraat en taalvitters in de Vlietstraat.

    • Batticus