Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Drie jaar na de aanslagen op de Twin Towers een gesprek met minister van Justitie Piet Hein Donner. Hij kreeg van het kabinet extra bevoegdheden om het land te verdedigen tegen terroristische dreiging. Ned. 3, 12.10-13.00u.

Netwerk. Deel 2 van De Broncode, een reportage over Jan Sloot, uitvinder van een veelbelovende coderingstechnologie. Hij wordt op 11 juli 1999, een dag voordat hij zijn uitvinding contractueel zal vastleggen, dood aangetroffen in zijn tuin in Nieuwegein. Ned.1, 20.15-20.52u.

DOCUMENTAIRE

Close up. De wetenschap van Salvador Dali. De schilder belicht vanuit de uitvindingen van de 20ste eeuw in zijn schilderijen. Dalí spreekt bevlogen over zijn passie voor de wetenschap. Ook niet eerder getoonde beelden van Dalí te midden van wetenschappers. Ned.1, AVRO, 18.30-19.25u.

Tegenlicht.De Chinezen komen. Of: de fabel van de schildpad en het konijn. China is bezig met een onstuimige opmars in de wereldeconomie. Op zoek naar nieuwe afzetmarkten zijn de eerste Chinese bedrijven al in Europa gearriveerd. Ned 3, VPRO,21.03-22.00u.

Wonderland. Zie tv-vooraf. Ned.3, VPRO, 23.12-00.00u.

KUNST/MUZIEK

Vrije geluiden. Jazz niet op het dak, maar wegens de regen in de kelder van NEMO. Met `klavierleeuw' Simon Nabatov, jazztrombonist Ray Anderson en flamencogitarist Eric Vaarzon Morel. Ned.3, VPRO, 11.00-12.00u.

Reggae: the story of Jamaican music. Deel 2: Rebel music. Over Bob Marley die zich wat populariteit betreft kon meten met rocksterren. Zijn militante, sociaal bewuste versie van reggae bereikte Europa, Noord- en Zuid-Amerika, waar de muziek tot de mainstream pop ging behoren. Ned.3, VPRO, 17.00-17.55u.

R.A.M. Interviews met Paul Auster, Alain de Botton, Jeroen Brouwers en Toby Litt. Ned.3, VPRO, 19.25-20.30u.

Nachtpodium. Ruimte voor creatieve jonge mensen onder het motto: een asiel voor ideeën. Aaneenschakeling van filmpjes en clips die óf over Amerika gaan, óf over de onbeantwoorde liefde. Een onmogelijke combinatie? Ned.3, VPRO, 00.00-00.25u.

De vergrijzing. Freek de Jonge maakt een wekelijkse uitzending vanuit het Compagnietheater. Deze week: het offer. Ned.3, VPRO, 22.10-23.12u.

FILM

.Kald mig bare Aksel/Wallah be (Pia Bovin, 2002, Denemarken). Op Cinekid bekroonde jeugdfilm over Deens jochie dat graag een coole moslim wil zijn. Keurig zinvol. Ned.3, 9.35-11.00u.

.À la verticale de l'été/Mua he chieu thang dung (Ahn Hunh Tran, 2000, Frankrijk/Duitsland/Vietnam). Derde speelfilm van de Frans-Vietnamese regisseur is al even poëtisch impressionistisch als zijn L'odeur de la papaye verte (1993). Het werd een soort Drie zusters in Hanoi, waarin de drie vrouwelijke hoofdpersonen roddelen, zorgen en zuchten, terwijl zij eten bereiden, afwassen en al die dagelijkse dingen doen die hun aandacht afleiden van hun onderliggende (huwelijks-)drama's. Een weldadig rustige film. Ned.3, 13.55-15.40u.

Cops and Robbersons (Michael Ritchie, 1994, VS). Politiekomedie. Om een gangster te bespieden neemt hard-boiled agent Jack Palance bezit van het huis van Chevy Chase, een aan politieseries verslaafde burger die graag een handje helpt. Veronica, 18.50-20.30u., onderbroken door reclame.

.The Robe (Henry Koster, 1953, VS). Eerste CinemaScope-film is grootscheeps drama met Richard Burton als Gallio, de Romeinse tribuun die Jezus terecht moest stellen. Ook met Jean Simmons, Victor Mature. BBC2, 18.50-21.00u.

There's Something about Mary (Peter & Bobby Farrely, 1998, VS). Behoorlijk vulgaire klucht van de regisseurs van Dumb and Dumber. Meerdere mannen – onder wie de zielige Ben Stiller en de foute Matt Dillon – azen op de ideale single Cameron Diaz. Yorin, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

Armageddon (Michael Bay, 1998, VS). Onverwoestbaar patriottisme en voorturende explosies kenmerken actiefilm waarin de aarde wordt bedreigd door de inslag van een meteoriet ter grootte van de staat Texas. Dwarse Bruce Willis wordt de ruimte ingestuurd om het ding van binnenuit op te blazen. Opmerkelijke nonchalance waarmee honderden doden in New York vallen. Veronica, 20.30-23.15u., onderbroken door reclame.

.Dead Ringers (David Cronenberg, 1988, Canada). Psychologische thriller brengt pretentieus maar smaakvol de aftakeling in beeld van identieke tweelingbroers (beiden gespeeld door Jeremy Irons, in een vlekkeloze trucage) die als briljante gynaecologen met elkaar in harmonie leven, als één gespleten persoonlijkheid. Met Geneviève Bujold als vrouw die de balans verstoort. BBC2, 0.45-2.35u.

RADIO

OVT. Gesprek met cultuurhistoricus Pim den Boer over Balkenende's streven naar een Europese aanpak van normen en waarden. Gesprek met historici Jan-Dirk Snel en Branda Stam over historicus A.Th. van Deursen. Aandacht voor de tentoonstelling De Bataven in Museum Valkhof in Nijmegen. En gesprek met Herman Keppy over zijn historische roman `Tussen Ambon en Amsterdam'. Radio 1, VPRO, 10.05-12.00u.

Opium. Regisseur Ineke Houtman over haar nieuwste film Stille Nacht over vijf studentes die het heft in eigen hand nemen als hun stad wordt geteisterd door een verkrachter. Componist Gert Jan Blom over zijn muziek bij Bargoense teksten van Willem van Iependaal. Voorts een column van Hans van den Bergh, hoogleraar cultuurwetenschappen en part-time republikein. Radio 1, AVRO, 19.04-20.00u.