Punk ass bitch

MTV wil graag shockeren. In de aankondiging van de feestelijke uitreiking van de MTV Awards eind augustus memoreerde het videoclip-station op zijn internetsite `schokkende' gebeurtenissen bij eerdere uitreikingen, zoals de tongzoen van Madonna met Christina Aguilera en Britney Spears in 2003. Maar in 2004 gebeurde er niets `schokkends'.

Grote winnaar van de MTV Video Awards 2004 was Outkast, het Amerikaanse hiphopduo van wie André 3000 is gaan zingen omdat zijn eigen eindeloze gerap hem ging vervelen. Hun `Hey Ya!' kreeg vier prijzen, waaronder die van `beste video'. Deze bekroning was terecht: de clip, waarin André 3000 niet alleen de zanger is van een band, maar ook de halfblote drummer, de kalme bassist, de wilde gitarist, de toetsenist met artistieke bril en pet én de drie in paardrijkostuum gestoken achtergrondzangers, was een van de beste clips.

Met hun nieuwste clip, `Roses', gaat Outkast verder op het met `Hey Ya!' ingeslagen pad. Dit keer doet André 3000 mee aan een musical op een high school waar verveelde meisjes in de zaal zitten. De clip doet denken aan de filmmusical Grease met John Travolta en Olivia Newton John. Er zijn twee bendes op de school. André 3000 is lid van `The Love Below', zoals ook zijn aandeel heet in de nieuwste dubbel-cd van Outkast. Zijn tegenstrever, Big Boi van Outkast, leidt de Speakerboxxx-bende, genoemd naar diens bijdrage aan de Outkast-cd. Tijdens het optreden van André 3000 komen de Speakerboxxxers binnen. Er ontstaat een vechtpartij en tot slot gaat een nichterige jongen er vandoor met het mooiste meisje van de school.

Zo samengevat klinkt `Roses' nogal lullig, maar door de geestige overdrijvingen en uitbeeldingen van de tekst (,,I know you'd like to thank your shit don't stank / But lean a little bit closer / See that roses really smell like boo-boo.'') is de clip een waardige opvolger van `Hey Ya!'. De clip doet verlangen naar een filmische verbeelding van het gebed op `The Love Below' waarin André 3000 tot de ontdekking komt dat God een meisje is (`Oh, damn, you're a girl!') en zijn gebed besluit met: `A-men. Oh, sorry, A-lady'.

Maar aan het eind gebeurt er iets vreemds met de clip. Terwijl André 3000 op de Outkast-cd aan het eind van het nummer toch echt `Crazy bitch/Bitch, stupid ass bitch/Old punk ass bitch, old dumbass bitch/A bitch's bitch, just a bitch' zegt, zegt hij in de clip alleen maar: `crazy... crazy... crazy...' Blijkbaar was `bitch' in al haar hoedanigheden te schokkend voor het rebelse MTV.

    • Bernard Hulsman