Opgeprikt

De broche is aan een nieuw leven begonnen, ziet Lukas Keijser. Jong en mooi is op zoek naar de ,,geweldig lelijke dingen met paarse stenen'' van moeder.

,,Ik vond ze heel erg tuttig. Mijn moeder droeg ze altijd.'' De Amsterdamse MC Vika Kova (30) moest tot voor kort niks van broches weten. Nu zou ze niks liever hebben dan die ,,ouderwetse, geweldig lelijke dingen met stenen, in paars met wit en blauw'' van haar moeder. Tijdens een vakantie onlangs in de Oekraïne kocht Vika een speld van een kikker met stras op de rug. Ze verklaart: ,,De mode is heel tuttig, het kan weer.'' Ze merkt op dat ook in de recente collecties van belangrijke ontwerpers veel broches te zien waren.

De broche is opeens niet meer voor veertig-plus. Jong en mooi loopt ermee rond. Waren de accessoires kortgeleden bijna nergens te krijgen, tegenwoordig vind je ze overal en in alle vormen en maten. Bijvoorbeeld gesignaleerd tussen de grote collectie van tweedehandskledingwinkel Zipper in Amsterdam: een flinke ballerina met blauwe stenen in haar tutu en een gouden speld met de tekst `I love Jesus' erop, bezaaid met nepdiamanten.

Vooral de dierenbroche is populair. Artistiek leider van de Amsterdamse uitgaansgelegenheid Cineac en voormalig modeontwerper Sasja Strengholt (30) draagt een kever op haar schouder alsof het een levend insect is. Het is dan ook een echt, opgezet blauwgroen glimmend exemplaar met vergulde pootjes. De broche komt uit Thailand en is een cadeau van haar zus.

Ook tussen de ,,dikke plak-broches'' waarmee modeontwerper Bas Kosters (27) sinds een jaar rondloopt zien we dieren. Zijn ,,brochesgevoel'' is al langer geleden begonnen: vanaf zijn zestiende verzamelt hij sieraden. Hij koopt ze vooral op de rommelmarkt. Bas ontwerpt sinds enige jaren zelf broches. De meest recente zijn eigenlijk meer miniknuffels die je opspeldt. Hij maakte er onder meer een van zijn besnorde vader. Zijn pas ontwikkelde `zelfmaakbrochespakket', een bedrukt stuk stof waarmee je zelf deze opspeldbare knuffels kunt naaien, is inmiddels ingekocht door een Japanse winkelier.

Ontwerper Robert Risteski (35) heeft op zijn jas een tijger die is ingelegd met Swarovski-kristallen. Het is een dure broche van ongeveer 250 euro die hij kreeg van de ontwerper ervan, de Londense Marijan Pejoski. Maar Robert bezit evengoed heel goedkope spelden, zoals een fluorgele plastic fiets van één euro. Drie jaar geleden merkte hij de brochestrend al op in het buitenland. Hij vindt Nederlanders ,,a little too much and too late.'' Hij denkt sowieso dat we binnenkort klaar zijn met versierende accessoires na onder andere ook de enorme buttonsrage en de bloemcorsages van stof. Alhoewel: ,,Ik ga binnenkort weer beginnen met oorbellen dragen. Ik wil zo'n klein, zwart diamantje.''

    • Lukas Keijser