Minister van Defensie mag nooit naïef zijn

Het portret van minister van Defensie Henk Kamp was interessant en onthullend tegelijk (NRC Handelsblad, 6 september). Onthullend vooral vanwege de merkwaardige blindheid en naarbinnengekeerdheid van het Nederlandse politieke bedrijf. De bewindsman wordt als zeer bekwaam geprezen wegens zijn ijver, dossierkennis, besluitvaardigheid, betrokkenheid en leiderschap. ,,Henk Kamp heeft het tot nu prima gedaan'', aldus de voorzitter van de grootste militaire bond. Er schijnt slechts één klein minpuntje te zijn: een zekere naïviteit bij de inschatting van gevaren buitenslands. ,,De minister heeft er soms moeite mee een beeld van de situatie te geven dat spoort met de realiteit'', zei diezelfde zegsman. Als dat klopt, is de minister echter niet zeer bekwaam, maar voor zijn taak ongeschikt.

    • Thomas von der Dunk