Michel Dalberto:

In de 19de eeuw, toen je thuis alleen naar muziek kon luisteren als je die zelf maakte, verschenen talloze piano-arrangementen van geliefde operamelodieën. Maar de bewerkingen van operamuziek van Verdi en Wagner van Franz Liszt zijn van een andere orde. Ze hebben hetzelfde artistieke belang als Beethovens variaties op Mozarts muziek uit Die Zauberflöte, of Brahms' Haydn-variaties.

De pianovirtuoos Liszt leverde briljant concertrepertoire dat uitstijgt boven het feest der herkenning, zoals bij Verdi's Rigoletto. En ook de superieur spelende Michel Dalberto sprankelt, zijn piano rinkelt en tinkelt, de Avondster uit Wagners Tannhäuser pinkelt. Het indrukwekkendst klinkt Tristan und Isolde. Liszts versie van Isoldes `Liebestod' wordt ingeleid door de `moderne' bewerking van het `Vorspiel' door Zoltan Kocsis, ook een pianist.

*****(RCA 82876 603092)

    • Kasper Jansen