Mentsjov?

De Raboploeg is bijna rond met de Russische wielrenner Denis Mentsjov (26) die kopman Leipheimer moet vervangen. Een goede keus van de wielerploeg, gezien de Tourambities?

Theo Bos, baanwielrenner, won zilver op de Spelen van Athene: ,,Ik zie iemand als Thomas Dekker (Nederlands wielertalent, red.) voor de toekomst als een goede ronderenner. Mentsjov kan geschikt zijn voor de Tour de France, maar zeker weet je het nooit. Als hij het jongerenklassement van de Tour (2003, red.) heeft gewonnen, is hij natuurlijk een belofte. Het is wel een Rus. Vraag is of hij de Westerse cultuur kan verdragen en hij de leuke dingen niet al te leuk vindt. Hij moet beide benen op de grond houden. Een rol spelen in de Tour kunnen slechts enkelen. Leipheimer (vertrokken kopman, red.) kwam te kort. Voor Mentsjov wordt het heel moeilijk. Ze moeten niet verwachten dat hij zomaar de Tour wint. Je moet hem rustig brengen en een goed team om hem heen bouwen.''

Peter Post, oud-wielrenner en oud-ploegleider: ,,Hij heeft dit jaar (mislukte Tour, red.) wat gesukkeld, maar het is een goede renner. Een heel goede aankoop. Hij heeft een goede leeftijd voor een ronderenner. Zijn beste jaren moeten nog komen. Mentsjov is beter dan Leipheimer. Die zie je nooit. Geweldig zoals Mentsjov woensdag (etappewinst in de Vuelta door solo in slotklim, red.) wegreed. Dat heb ik Leipheimer nooit zien doen. Ik zie het wel zitten met Mentsjov. Hij heeft het jongerenklassement van de Tour gewonnen. Er komt een nieuwe lichting ronderenners aan, hij is er een van. Aanpassen? Mentsjov past zich aan in Spanje (hij rijdt bij Iles Baleares, red.), dus dat kan hij ook in Nederland.''

Mirjam Melchers, wielrenster: ,,Mentsjov heeft laten zien dat hij kan fietsen. In de slotklim woensdag in de Vuelta zag je dat het geen misselijke renner is. Hij heeft een heel mooie leeftijd voor een ronderenner. De jaren van oogsten moeten nog komen. Hij kan de top bereiken. Hoe hij zich aanpast, ligt aan zijn karakter. In het vrouwenpeloton heb je heel vlotte Russinnen die contact zoeken met andere rensters, maar je hebt ook stugge types die in een Russisch kliekje blijven hangen. Mentsjov moet integreren bij Rabo.''

Jean Nelissen, wielerjournalist: ,,De vooruitzichten zijn goed voor Mentsjov, maar je weet het nooit. Het huidige internationale wielrennen is zo hectisch. Hij is opgegroeid in Rusland, waar ze wars zijn van alle luxe. Dat is goed voor een wielrenner. Vorig jaar was hij de beste jongere in de Tour. Zoals hij deze week in de Vuelta de helling op sprintte, zag er goed uit. Ik denk dat Mentsjov wel bij de Raboploeg past. Hij kán een goede ronderenner worden. Leipheimer kon alleen aanklampen en werd gecontracteerd op basis van een derde plaats in de Ronde van Spanje. De opeenvolgende prestaties van Mentsjov (onder meer winst Ronde van Baskenland, red.) geven meer vertrouwen. Hij moet zich nog wel ontwikkelen tot een kopman. Ik heb niet het gevoel dat Mentsjov zich laat overmannen door heimwee.''

Bart Veldkamp, schaatser en wielerliefhebber, heeft de Rus Vadim Sayutin als ploeggenoot: ,,Russen zijn overlevers en in staat zich overal aan te passen. Ze hechten veel waarde aan hun cultuur. Als team moet je daar rekening mee houden. Hen de ruimte laten en interesse tonen is bepalend voor de juiste sfeer én prestaties. Een tweede Rus bij de Raboploeg zou positief werken. En leer Mentsjov

snel Nederlands. Dat is belangrijk voor de interne communicatie. Een winnaar van de Tour?

Dat is maar voor zeer weinigen weggelegd. Ik hoop het voor Mentsjov.''

Johan van der Velde, oud-wielrenner, was een sterke ronderenner: ,,De Raboploeg heeft in het verleden veel pech gehad met buitenlanders. Mentsjov lijkt me een goede keus, hij heeft het jongerenklassement van de Tour gewonnen. Hij is bovendien jong. Tegenwoordig gaan de renners langer mee en zie je meer renners die na hun dertigste beter presteren. Een Rus bij de Raboploeg is goed. Russen hebben een keiharde mentaliteit door de omstandigheden waarin ze opgegroeid zijn. Ze halen eruit wat erin zit. Een tweede Rus bij de ploeg is niet nodig. Mentsjov past zich aan. Hij is een goede klimmer. Als hij nog progressie boekt kan hij een eind komen.''

    • Pieter de Vries