Mavis Staples:

Als kind van zanger-gitarist Roebuck `Pops' Staples zong ze al op haar tiende in de familie-groep The Staple Singers. Aanvankelijk was de groep puur op gospel gericht maar in de eerste helft van de jaren zeventig begon de familie voor het label Stax te scoren met algemenere teksten.

Nog vóór `I'll take you there' nummer één werd op de hitlijst van Billboard, begon leadzangeres Mavis (ook) platen te maken voor zichzelf. Ze kreeg daarvoor erkenning genoeg, onder andere van Bob Dylan en Prince, maar gaandeweg raakte haar soulmuziek uit de mode.

Haar laatste plaat verscheen ruim tien jaar geleden maar nadat papa was overleden, wilde ze, 64 inmiddels, `Pops Recipe' toch maar weer eens proberen. Met opwekking zoals in de titelsong, maar ook met waarschuwingen als `God is not sleeping' en `There's a Devil on the loose'. Van tienermoeders en uithuizige vaders tot moord en doodslag; de duivel heeft veel lelijks op zijn geweten maar hij brengt Mavis ook aan het swingen.

***Alligator 4899

Distr. Munich

    • Frans van Leeuwen