Het keukentje van Annigje

Het kleinste keukentje dat ik ooit van mijn leven zag ontdekte ik tegenover het Havenmuseum in de Leuvehaven in Rotterdam. Het bevindt zich in het binnenschip Annigje dat in 1908 werd gebouwd. In een kort, smal gangetje, achter het laadruim staat een fornuisje. Je zou vanuit de mini-bedstee die er tegenover ligt zo in de pannen kunnen roeren. Aan het eind van de doorgang kan in de ook al popperige huiskamer aan tafel worden gegeten.

De kamer, die niet hoger is dan ongeveer 1 meter 70, wordt verwarmd met een potkachel. Tegen de wand aan staan banken waarop de drie kinderen van schipper Gerrit Hutten en zijn vrouw Annigje konden zitten. Dit zeilschip vervoerde in het seizoen turf van Wolvega naar Zutphen en daarbuiten zand, grind en hooi. In 1969 werd het schip door de zoon van Gerrit verkocht. In 1988 werd het gerestaureerd. Annigje is nu eigendom van het Havenmuseum en als ze niet is uitgevaren te bezichtigen.

Het recept voor een eenvoudig, oer-Hollands nagerecht: wentelteefjes gemaakt van Fries suikerbrood. Dit brood is ook buiten Friesland te koop. Maar mijn favoriete suikerbrood, waar ik ver voor omrijd, wordt gemaakt door bakker Elsinga in Harlingen. Sneetjes suikerbrood besmeerd met gezouten roomboter winnen het van de lekkerste taartjes. Gebruik het laatste, niet meer zo verse, overgebleven stuk suikerbrood voor het maken van wentelteefjes. Klop het ei en de melk los. Suiker hoeft aan deze teefjes niet te worden toegevoegd. Het brood is al zoet genoeg. En ook de gebruikelijke kaneel kan achterwege blijven.

Week de sneetjes brood even in het ei-melkmengsel. Smelt een klont boter in de koekenpan en bak de wentelteefjes aan beide kanten. Reken voor een nagerecht op 2 wentelteefjes per persoon. Mocht een Fries suikerbrood niet te vinden zijn: ik maakte ook al eens wentelteefjes van een West-Friese krentenmik, die was gevuld met een laagje bruine suiker en van duivekater. Een ordentelijke Hollandse huisvrouw gooit geen brood weg.

8 sneetjes Fries suikerbrood

2 kleine eieren

200 ml melk

boter

    • Anne Scheepmaker