Gronings theater moet opnieuw geschilderd

De nieuwe, blauwe vloerbedekking in de hal, foyerruimte en op de trappen van de verbouwde Stadsschouwburg in Groningen moet weg en plaatsmaken voor theaterrode. Ook de blauw geverfde muren moeten weer wit worden geschilderd.

Dit heeft de Groningse kortgedingrechter gisteren bepaald in een zaak die kunstenares Ingrid Verbeek had aangespannen tegen de gemeente.

Het blauw tast de artistieke eenheid van de plafondschildering van Verbeek aan, oordeelt de rechter. Ook haar reputatie als kunstenaar kan hierdoor schade oplopen. Hij vindt dat het kunstwerk zijn waarde ontleent aan zijn omgeving, omdat het hiervoor speciaal is gemaakt. De plafondschilderingen in zaal en vide vormen een artistieke eenheid, die is verbroken.

Verbeek maakte in de jaren tachtig twee plafondschilderingen, één in de grote theaterzaal en één in de vide-foyer van de schouwburg. Deze zomer werd in opdracht van de schouwburgdirecteur een vloer in de vide gelegd, waardoor haar kunstwerk niet meer zichtbaar was vanuit de hal. Dit gebeurde zonder bouwvergunning of toestemming van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. De wanden op de eerste verdieping werden blauw geschilderd en er werd blauw tapijt in de hal gelegd. Na protesten van de kunstenares werd de betonnen vloer vorige maand verwijderd. Verbeek wilde echter ook de ,,oude'' rode kleur op de vloer terug en daagde de gemeente voor de rechter.

Verbeek is ,,verschrikkelijk blij'' met de uitspraak. De Groningse cultuurwethouder legt zich neer bij de uitspraak. Vervanging van de vloerbedekking kost de gemeente 160.000 euro.