Europese clubs akkoord met opzet WK

De Europese topclubs hebben hun verzet gestaakt en zijn gisteren alsnog akkoord gegaan met de nieuwe opzet van het wereldkampioenschap clubteams van de wereldvoetbalbond FIFA.

Voorwaarde van `Europa' is dat de winnaar van de Champions League niet verplicht wordt mee te doen.

De in de zogenoemde G14 verenigde Europese topclubs waren tegen het idee, omdat het zou indruisen tegen de plannen de internationale wedstrijdkalender te ontlasten. Zij hebben in maart nog verklaard niet te zullen deelnemen aan een WK voor clubs.

Maar het Forum Europese Clubs, een adviesorgaan voor de Europese voetbalbond UEFA dat onder voorzitterschap staat van Karl-Heinz Rummenigge van Bayern München en in totaal 102 clubs vertegenwoordigt, ging gisteren in het Zwitserse Nyon op het hoofdkantoor van de Europese voetbalbond wel akkoord met de plannen, onder voorwaarde dat de Europese afgevaardigde niet per se de winnaar van de Champions League hoeft te zijn. De Europese clubkampioen zal wel worden geïnviteerd en is vervolgens vrij om te beslissen over deelname.

Het eerstvolgende WK clubs wordt in december 2005 in Tokio gehouden en vervangt de wedstrijd om de wereldbeker, de tweekamp tussen de winnaar van de Champions League en de clubkampioen van Zuid-Amerika. De titelstrijd, die wordt afgewerkt in toernooivorm, staat open voor zes clubs: de kampioenen van Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Oceanië. Het is de bedoeling dat het WK vervolgens elk jaar wordt gehouden.

De eerste en tot nu toe enige editie had in 2000 plaats in Brazilië. Winnaar was de Braziliaanse club Corinthians na een overwinning op Vasco da Gama, eveneens uit Brazilië. De tweede editie zou het jaar daarop in Spanje worden gehouden, maar werd afgeblazen wegens het faillissement van FIFA's marketingpartner ISL. Nadien werd het toernooi voorlopig van de kalender gehaald.

De clubs die in Nyon bijeen waren steunden verder unaniem een voorstel om gele kaarten uit de kwalificatiewedstrijden voor de Europese bekertoernooien niet mee te laten tellen in het hoofdtoernooi. Die regeling geldt vanaf het seizoen 2005-2006.

Vooral de kleine clubs maakten bezwaar tegen het `meenemen' van gele kaarten. Zij voelen zich benadeeld ten opzichte van de grote clubs, die geen kwalificatiewedstrijden hoeven te spelen.