Een student met een leuke omzet

Studenten lenen steeds meer geld om rond te komen, zo werd onlangs bekend. Ook hebben ze meer moeite om die schuld af te lossen na hun studie. Hoe ziet het financiële leven van studenten er anno 2004 uit? Deel 3 in een serie: de ondernemer.

De duurste website die Arjan Scherpenisse (24) heeft gemaakt heet www.rimpelsweg.com. Voor de roze omlijnde site van het antirimpelproduct kreeg hij 2.200 euro. Terwijl hij op de link `bestellen' klikt, vertelt hij: ,,Kijk, het is een simpele site, dit formulier is nog het ingewikkeldst.''

Arjan Scherpenisse is vijfdejaars student kunstmatige intelligentie (AI) in Amsterdam en in plaats van geld te lenen, in een café te werken of zijn ouders lief aan te kijken, verdient hij geld met zijn eigen bedrijf. Als kleine zelfstandige maakt hij ongeveer vijf websites per jaar voor bedrijven of verenigingen. Ook huurt het internetbedrijf Eyefi hem elke week een dag in om te werken aan grotere sites, onder andere voor bladen als HP/de Tijd, Weekend en Mijn Geheim.

Zijn eerste website maakte hij in het laatste jaar van de vrije school in Maastricht, tijdens een korte stage bij een webbedrijf. ,,Ik was nogal een computernerd, op mijn twaalfde begon ik al met programmeren.'' Nadat hij een website had gemaakt voor zijn school, begonnen de opdrachten te komen. Nog steeds verbaasd: ,,Opeens belde er een kledingzaak uit Wormerveer.''

Kort nadat hij was begonnen met studeren, richtte hij zijn bedrijf op. ,,Ik kon wel zwart blijven werken, maar wit is toch makkelijker.'' Vooral voor zijn klanten, die zo de kosten van de website voor de belasting konden aftrekken. Terwijl hij met zijn opa, die belastingconsulent was, de formulieren invulde, bedacht hij de naam van zijn bedrijf: Scherpenisse Web Consultants. Meervoud? ,,Ja, ik wil wel een béétje professioneel overkomen.''

Scherpenisse studeert overdag en werkt 's avonds in zijn studentenkamer. Met zijn broer, een studiegenoot en kat Miles woont hij in een `onderhuurhuis' in Amsterdam-Oost, waar hij 280 euro per maand huur voor betaalt.

Zijn bedrijf is zijn belangrijkste bron van inkomsten, vorig jaar had hij een omzet van zo'n 7.000 euro. Dat geld stroomt onregelmatig binnen, zodat hij niet precies weet wat hij per maand te besteden heeft. Verder krijgt hij nu een stagevergoeding en studiefinanciering, samen 570 euro. Een tijdje ontving hij ook een aanvullende studiebeurs. ,,Mijn ouders hadden een handige truc gevonden, waardoor mijn vaders inkomen opeens heel laag leek.''

Hij heeft twee girorekeningen, een privé en een zakelijke. ,,Mijn privé-rekening schommelt altijd rond de nul, de andere is meestal hoger.'' Maandelijks maakt hij ten minste 130 euro van zijn zakelijke rekening over naar zijn privé-rekening. Per maand spaart hij 45 euro. Hij heeft nu 1.700 euro bij elkaar. ,,Misschien dat ik een varkentje openbreek om meubels te kopen als ik een eigen huis heb.'' Hij wijst naar zijn bank, waar geel schuim door een scheur in het leer naar buiten komt. ,,Het is allemaal oude troep die hier staat.'' Zijn nieuwe viool is de grootste uitgave die hij tot nu toe heeft gedaan: 2.700 euro. ,,Ik had genoeg op mijn zakelijke rekening.''

Scherpenisse merkt dat hij vergeleken met andere studenten veel te besteden heeft. ,,Als mijn vriendin zegt dat ze 200 euro heeft, betekent het dat ze 300 rood staat in plaats van 500.'' Maar hij leeft ook best zuinig. ,,Ik ga niet zomaar naar de Albert Heijn of zo. Andere studenten doen dat wel.''

Hij kan het andere studenten wel aanraden om als kleine zelfstandige bij te verdienen. ,,Het is echt leuk, je mag factuurtjes uitschrijven en die betalen mensen dan gewoon.'' Hij laat zijn eerste factuur zien: op stijlvol, zelf geprint briefpapier bracht hij een klant 167 euro in rekening. Scherpenisse spreekt met zijn klanten van tevoren een prijs af. Als hij weet wat voor site het moet worden, schat hij hoeveel tijd het hem zal kosten. ,,Tegenwoordig reken ik 40 euro per uur.'' Zijn uurtarief bij Eyefi, zijn belangrijkste opdrachtgever, is maar 18 euro.

Aan boekhouden is Scherpenisse niet zoveel tijd kwijt, één keer per drie maanden werkt hij de boel bij. Hij bewaart al zijn bonnetjes: de computer, de nieuwe iPod en lege cd's om films op te branden, zijn allemaal bedrijfskosten. De eerste boete van de belastingdienst heeft hij al binnen. Door een verhuizing miste hij een paar blauwe enveloppen en kreeg hij 600 euro boete. Ook de eerste rekening van het ziekenfonds, waar elke zelfstandige ondernemer verplicht in zit, was even schrikken. ,,Zo'n 600 euro, veel meer dan een studentenverzekering.''

Scherpenisse hoopt in november af te studeren en hij weet nog niet of hij daarna met zijn bedrijf doorgaat. Eyefi heeft hem een baan aangeboden, en vanaf september studeert hij 's avonds aan de Rietveld Kunstacademie.

Scherpenisse ziet zichzelf nog wel een `echt' eigen bedrijf hebben. Maar dan wel in de richting van zijn opleiding – kunstmatige intelligentie heeft niets met websites bouwen te maken – of in de kunst. Waar ziet hij zichzelf over twintig jaar? Hij denkt even na. ,,In het slechtste geval zit ik nog steeds bij hetzelfde internetbedrijf, en in het beste geval ben ik interactief kunstenaar en kan ik daarvan leven.''

Volgende week in de serie `student en geldzaken': de vluchteling

    • Elske Schouten