Een plastic tasje is nu al snel verdacht

Het aantal bommeldingen op Schiphol is sinds 11 september 2001 sterk gestegen. Kwamen er in dat jaar 37 meldingen binnen, vorig jaar was dat aantal opgelopen tot 58, een stijging van 56 procent. De aanslagen in de Verenigde Staten lijken het aantal meldingen te hebben versterkt, maar dit valt niet met zekerheid te concluderen, benadrukt een zegsman van de marechaussee op Schiphol.

Het in kaart brengen van bommeldingen is niet eenvoudig. De NS, die met Schiphol het vaakst met (valse) meldingen en verdachte pakjes te maken heeft, wil geen cijfers geven. En de politie houdt niet op centraal niveau bij hoe vaak er jaarlijks sprake is van een melding.

Wel is duidelijk dat de publiciteit rond bommeldingen mensen op een idee brengt. ,,Als er in de media over wordt bericht, volgen er onvermijdelijk meer. Als politie hoop je dan dat het een dag stil blijft in de pers'', zegt een woordvoerder van het Politie Instituut voor Openbare Orde en Gevaarsbeheersing. Er is sprake van een sneeuwbaleffect, merkt men ook bij de NS. ,,In veel gevallen geven we geen ruchtbaarheid aan bommeldingen, om anderen niet op ideeën te brengen'' ,aldus een zegsman van de Spoorwegen. De politiewoordvoerder: ,,Voor de aanslagen in Madrid waren er zelden bommeldingen op stations. Daarna regende het meldingen. Nu heeft het langzaam weer normale proporties aangenomen''.

Het overgrote deel van de meldingen komt telefonisch binnen, op het landelijke alarmnummer. Elke melding wordt geëvalueerd – ook ogenschijnlijk gevaarloze meldingen waarbij de stem aan de andere kant van de lijn klinkt als een kind. Er kunnen namelijk stemvervormers zijn gebruikt.

Schiphol ontvangt veel telefoontjes zelf. De woordvoerder van de marechaussee: ,,Met de boodschap dat bijvoorbeeld in terminal 2 een bom zal afgaan. Soms staan er boodschappen op de spiegel van het toilet geschreven. Dat hebben mensen dan weer in de film gezien.'' Andere keren vinden stewardessen een briefje in het vliegtuig, of zegt een passagier terloops tegen anderen een bom in zijn tas te hebben.

De toegenomen waakzaamheid in de openbare ruimte heeft veel te maken met de grote aanslagen van de laatste jaren, zeggen betrokkenen. Ingrijpen kan behoorlijk verregaand en duur zijn, maar voorzorg gaat voor alles, menen de betrokkenen. Een woordvoerder van de NS: ,,Na 11 september en `Madrid' zijn we veel meer op verdachte zaken gaan letten.''

    • Anton Slotboom