Drie Libanese ondernemers gedood in Irak

Onbekende mannen hebben een aanslag gepleegd op drie Libanese ondernemers en één van hun gezinsleden in Irak. De mannen, die zich hadden gekleed als politieagenten, drongen de woning van één van de vier binnen en schoten alle aanwezigen neer. Daarbij werden drie Libanezen gedood. Een vierde Libanees is zwaar gewond geraakt.

Volgens de Libanese minister van Buitenlandse Zaken, die het bericht heeft bevestigd, is onduidelijk onder welke omstandigheden de moord is gepleegd. Diefstal wordt uitgesloten, maar het ministerie weigert te spreken over een aanslag door Iraakse rebellen.

In de afgelopen maanden zijn verscheidene Libanese ondernemers, arbeiders of vrachtwagenchauffeurs gegijzeld. Allen werden ongeschonden vrijgelaten, op één Libanees na. Hussein Ali Alyan, een bouwvakker, werd op 12 juni dood aangetroffen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Volgens het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken ging het daarbij uitsluitend om geld en niet om politieke doelen.

Over het lot van tientallen andere gegijzelden in Irak bestaat veel onduidelijkheid. Zo heeft de Iraakse interim-president Ghazi al-Yawar, op bezoek in Italië, opgeroepen tot de vrijlating van de twee Italiaanse hulpverleners die afgelopen week, samen met twee Iraakse medewerkers uit hun kantoor in Bagdad werden ontvoerd. Van de 29-jarige vrouwen en hun twee Iraakse collega's is niets meer vernomen.

Een voorheen onbekende extremistische groep heeft gisteren op een islamitische website de vrijlating geëist van alle Iraakse gevangen in ruil voor de vrijlating van de twee Italianen. Maar president Yawar heeft de Italiaanse premier Berlusconi laten weten dat hij twijfelt aan de authenticiteit van het bericht. Berlusconi, die een uitgesproken voorstander is van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak, zei van Yawar de belofte te hebben gekregen dat de gijzelnemers zullen worden opgespoord.

In Rome zijn gisterenavond duizenden mensen tijdens een stille tocht de straat op gegaan om te protesteren tegen de ontvoering van de twee hulpverleners. Op verscheidene plekken in Italië werden gisteren waken georganiseerd voor, zoals Italië hen noemt, `de twee Simona's', de ontvoerde Simona Pari en Simona Torretta.