Dizzee Rascal:

Met Boy In Da Corner maakte Dizzee Rascal, destijds pas 19, vorig jaar een knallende entrée, die zelfs de prestigieuze Britse Mercury Prize waard was. Destijds heette zijn gekozen stijl nog UK Garage, of misschien wel 2-step, maar inmiddels mogen we deze dolgedraaide mix van doordreunende bassdrums en ratelende beats grime noemen. Reken het de jonge Rascal niet aan, hij spuugt zijn woorden opnieuw in zo'n hoog tempo de microfoon in, dat je soms meerdere lettergrepen tegelijk lijkt te horen. De beats zijn op deze tweede cd wat langzamer en ruimtelijker dan op het soms al te hectische Boy In Da Corner, maar die vertraagde aanpak gaat Rascal beter af dan het verwante, tegenwoordig al te bedaagd opererende The Streets. Zo is er tussen het aurale geweld zelfs ruimte voor tere oosterse melodietjes of een ijl, metalig ritseltje in een science-fiction-achtige dub-setting. Of Rascal nog adem over heeft voor een derde langspeelknaller, zien we dan wel weer.

****(XL, distr. V2)

    • Jacob Haagsma