Dinodrama

Deze vondst van de resten van een volwassen Psittacosaurus temidden van 34 goed geconserveerde jongen levert het overtuigendste bewijs tot nu toe van ouderlijke zorg bij dinosauriërs. Volgens Chinese onderzoekers die de foto hebben gepubliceerd in Nature (9 sept) is het dramatische familiekiekje van meer dan 65 miljoen jaar oud gemaakt toen de dieren werden overvallen door vulkanisch puin op het nest óf door een overstroming in het hol. Over de vraag of dinosauriërs in holen leefden zijn paleontologen het niet eens, maar dat het hier één familie betreft lijkt wel duidelijk. De jongen zijn allemaal ongeveer even groot en liggen – met het hoofd iets omhoog – allemaal opgekruld in dezelfde houding. Het formaat van de jongen en hun botjes maken aannemelijk dat ze al enige tijd op het nest vertoefden nadat ze uit het ei gekropen waren.