Derde zege Petacchi in een massasprint

Met drie zeges in zeven dagen is de Ronde van Spanje voor de Italiaanse sprinter Alessandro Petacchi al geslaagd. Hij profiteerde gisteren opnieuw van een vlakke rit. De Duitser Erik Zabel en de Spanjaard Oscar Freire konden aan het einde van de zevende etappe in de massasprint amper zijn wiel houden.

,,Vorig jaar won ik vijf ritten in de Vuelta. Nu sta ik na een week op drie. Ook al win ik niets meer, dan nog kan ik terugkijken op een prima ronde'', zei de kopman van Fassa Bortolo. De Italiaan verwerkt in Spanje een dramatische Tour de France, waar hij niets won en al snel uit koers lag.

In het algemeen klassement bleef de Spanjaard Manuel Beltran aan de leiding. Vandaag zou weleens zijn laatste dag in de leiderstrui kunnen worden. Beltran is geen kandidaat voor de zege in de tijdrit over 40 kilometer. Zijn teamgenoot Floyd Landis en de Amerikaan Tyler Hamilton zitten hem op de hielen.

De Nederlandse wielrenner Theo Eltink heeft gisteren de negende etappe van de Ronde van de Toekomst gewonnen. De 22-jarige Rabocoureur had aan het einde van de rit over 174 kilometer tussen Morteau en Bellegarde-sur-Valserine een kleine voorsprong op de rest van het deelnemersveld. De Kazak Maxim Iglinskiy behoudt de leiding in het algemeen klassement. Eltink steeg in de algemene rangschikking van de veertiende naar de negende plaats. Zijn achterstand op de leider bedraagt 1 minuut en 4 seconden.

Een groep van acht coureurs verliet al vrij snel het peloton. De vluchters bleven 110 kilomter op kop. Uiteindelijk kwam de Fransman Maryan Hary alleen vooraan. Op de top van de Croix de la Serra had hij 55 seconden voorsprong op zijn achtervolgers. In de afdaling sloten vijf renners aan, onder wie Eltink.