De roep om een districtenstelsel is modieus

Politieke partijen worden irrelevant in een districtenstelsel, jubelt Bart Jan Spruyt in NRC Handelsblad van 1 september. Als vele pleitbezorgers van het afschaffen van het evenredig kiesstelsel wijst hij op Groot-Brittannië. Maar kent het Verenigd Koninkrijk soms geen politieke partijen?

Je zou bijna denken dat Spruyt zich weinig heeft verdiept in het Britse kiesstelsel. Anders was het hem wellicht opgevallen dat de kandidaten van Labour en de Conservatives net zo goed door hun partij in een willekeurig district worden geparachuteerd. Afwijking van de partijlijn wordt in Westminster net zo hard afgestraft. De grote partijen schromen evenmin hun `Wildersen' te laten vallen die menen zich een eigen mening te kunnen permitteren.

Het is treurig dat Spruyt uit verlangen naar eigenzinnige politici bereid is het grootste goed van de Nederlandse kiesstelsel te verkwanselen. Het parlement moet een zo goed mogelijke afspiegeling zijn van de kiezerswens. Dat is veel belangrijker dan dat het parlement 's avonds voor spektakel zorgt in Den Haag Vandaag. Ongetwijfeld heeft het evenredig kiesstelsel nadelen. Maar wat de Tweede Kamer ook bedenkt om de eigen geloofwaardigheid te vergroten, laat het nooit toegeven aan de modieuze roep om een districtenstelsel.

    • Maarten Dessing