Cantor rijst op uit as aanslagen WTC

Drie jaar nadat effectenhuis Cantor Fitzgerald door de terreuraanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center (WTC) in New York volledig leek te zijn weggevaagd, draait het kantoor als nooit tevoren.

Cantor Fitzgerald was met de dood van 658 medewerkers de zwaarst getroffen onderneming die was gevestigd in de Twin Towers. Dit jaar voorziet Cantor Fitzgerald volgens The New York Times een winstgroei die in dubbele cijfers moet worden geschreven.

De onderneming hield kantoor op de 101e tot de 105e verdieping in de noordelijke toren van het WTC; de toren die als eerste werd getroffen door een van de twee gekaapte passagierstoestellen. Begin volgend jaar zal het effectenhuis zijn deuren openen op de hoek van Park Avenue en de 59e straat, 7,5 kilometer van Ground Zero. Nu zit de onderneming nog verspreid over verschillende panden in New York.

Cantor Fitzgerald telt wereldwijd 1.850 werknemers. Voor de aanslag waren dat er ruim 2.000. Toen was het effectenhuis hoofdzakelijk actief als makelaar in overheidsobligaties. Inmiddels is het pakket fors uitgebreid en omvat het ook vermogensbeheer en bankieren.

Algemeen-directeur Howard Lutnick overleefde de aanslag. Hij was verlaat omdat hij drie jaar geleden zijn zoontje 's ochtends eerst naar de kleuterschool bracht. Dankzij de goede resultaten van het niet-beursgenoteerde effectenhuis kan Lutnick zijn belofte nakomen die hij drie jaar geleden deed: Nabestaanden van de omgekomen medewerkers krijgen vijf jaar lang een kwart van de winst en zijn tien jaar lang verzekerd tegen ziektekosten. De onderneming heeft volgens de krant in New York tot nu toe 145 miljoen dollar uitgekeerd. De zus van de algemeen-directeur beheert het steunfonds voor de nabestaanden, maar Howard Lutnick is zelf nog nauw betrokken bij de hulp die het bedrijf geeft aan de familieleden, weduwen en weduwenaars van de omgekomen werknemers en zegt nog vaak gebeld te worden.

,,Alle nabestaanden hebben mijn privé- en werknummer. Geen enkel telefoontje is mij te veel'', zo tekende The New York Times gisteren op uit de mond van Lutnick, die voor 11 september op Wall Street bekend stond als een harde onderhandelaar.