Boeren verdienen meer respect en waardering

`Alle boze boeren liggen op het strand' aldus NRC Handelsblad van 6 september. Hoezo? De Nederlanders staan met mooi weer boos in de file op weg naar het strand. Ze steken daar de kop in het zand, waar het over het voedsel en de voedselproductie gaat. Dat is dan met de mentaliteit van: laat de boeren maar dorsen, wij zullen de mik wel eten. De mik halen ze zo goedkoop mogelijk zonder te malen om de `kwaliteit'.

Wie er boos op het strand liggen? In ieder geval niet de boeren. Boze boeren is een alliteratie, maar ook een stigmatisering, die totaal niet ter zake doet bij dit artikel. De boeren profiteren begin september, na een zeer natte augustusmaand, van het nu gunstige weer om het graan en de aardappelen te oogsten, het fruit te plukken en het laatste voer voor het rundvee in te kuilen. Er is zelfs geen tijd om te demonstreren bij de Europese ministers van Landbouw die in Lisse vergaderen. Ze maken lange dagen vaak met inzet van medegezinsleden en verdienen veel meer respect en waardering (ook financieel) dan hun nu door u is toegedicht.

Uit eigen ervaring geen boer, maar elk jaar enkele weken het bedrijf van mijn broer draaiende houdend weet ik dat op het boerenbedrijf de 40-urige werkweek een illusie is en dat voor een inkomen per uur waarvoor nog geen schoorsteenveger wil komen.

    • Willem van Middendorp