AZ werkt aan zijn zelfvertrouwen met zege op Den Bosch

AZ heeft in het laatste competitieduel voorafgaande aan de eerste van de twee UEFA-Cupwedstrijden tegen PAOK Saloniki uit Griekenland goed gepresteerd. In Alkmaar werd eenvoudig met 5-0 van FC Den Bosch gewonnen.

Trainer Co Adriaanse had gekozen voor de opstelling waarmee AZ het afgelopen seizoen zo succesvol was. Dus met Barry van Galen en Ali Elkhattabi, twee speles die het seizoen als wisselspeler waren begonnen. En dat had in Alkmaar onder de spelers én de supporters tot gemor geleid.

Adriaanse bleef stoïcijns maar reageerde voor de generale repetitie voor het eerste Europese bekerduel sinds 22 jaar wel. Nadat Kenneth Perez een wedstrijd eerder al als basisspeler was teruggekeerd, volgden gisteravond Van Galen en Elkhattabi. Zij stalen onmiddellijk de show, want al na negentien minuten spelen opende Elkhattabi de score na een combinatie met Jan Kromkamp. Van Galen bediende drie minuten daarna Perez, die 2-0 maakte. Diezelfde speler verhoogde nog voor rust de score tot 3-0, waarmee het drietal Adriaanse had laten zien dat zij de eerste wedstrijden ten onrecht op de bank waren gehouden.

Dat in de tweede helft de score tot 5-0 werd opgevoerd door treffers van Landzaat en Huijsegems had vooral statistische waarde, want de overwinning is na rust geen moment in gevaar gekomen.

De Alkmaarse ploeg reist vol zelfvertrouwen af naar Thessaloniki, waar donderdag wordt gespeeld.

Adriaanse zou Adriaanse niet zijn als de trainer in zijn commentaar niet eerst spelers maar de terreinknechten prees. Zij hadden volgens de trainer voor de grasmat gezorgd die goed voetbal mogelijk maakte. Adriaanse: ,,Wij hebben goede voetballers die het van een snelle mat moeten hebben. Iedereen heeft het kunnen zien waartoe dat heeft geleid in deze hoogstaande wedstrijd.''

Adriaanse zei dat er nu veel vertrouwen is voor de Europese bekerwedstrijd tegen PAOK. Hij gaat de Griekse club in het weekeinde persoonlijk bekijken in een wedstrijd voor de nationale beker. Over de opstelling zei hij: ,,Ik bekijk dat van wedstrijd tot wedstrijd. Niemand is meer zeker van een basisplaats nu AZ zo ruim in de spelers zit.''