Aanslag in Nepal op Amerikaans centrum

Vermoedelijk linkse rebellen hebben gisteren een aanslag gepleegd op een Amerikaans cultureelcentrum in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Daarbij is het gebouw waarin het centrum is gevestigd gedeeltelijk beschadigd. Er vielen geen slachtoffers.

De plegers van de aanslag zouden vanaf een nabij gelegen parkeerterrein twee bommen naar het gebouw hebben gegooid. Volgens de Nepalese autoriteiten is het vrijwel zeker dat de aanslag is gepleegd door Nepalese rebellen. Wordt dat bevestigd, dan is het de eerste keer dat de rebellen een aanslag hebben gepleegd op een Amerikaans doel.

De rebellen, die sinds 1996 strijden voor een communistische republiek en afschaffing van de monarchie, verzetten zich tegen de Amerikaanse steun aan de Nepalese regering.

De aanslag had aan het eind van de middag plaats, net nadat het Amerikaanse en Nepalese personeel het gebouw had verlaten. Het gebied rond het gebouw is inmiddels afgesloten door het Nepalese leger.

Washington is de belangrijkste bondgenoot van Kathmandu in de strijd tegen de rebellen en schenkt het land jaarlijks voor miljoenen dollars aan ontwikkelingshulp en militaire bijstand, vooral in de vorm van wapens en training.

De rebellen, die zich hebben laten inspireren door het gedachtegoed van de Chinese communistische leider Mao Zedong, hebben herhaaldelijk gedreigd Amerikaanse doelen, waaronder Amerikaanse hulporganisaties, aan te vallen.